Honderden doden in volgepropte gevangenis Ruanda

Een op de acht gedetineerden in de gevangenis van Gitarama, in het centrum van Ruanda, is sinds september vorig jaar overleden....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Artsen zonder Grenzen (AzG) schrijven dat in negen maanden tijd 902 gevangenen zijn gestorven in Gitarama. Een gedetineerde heeft slechts een vierkante meter cel ter beschikking. De gevangeniskeuken is te klein om alle gevangenen naar behoren te voeden en AzG hebben ondervoeding geconstateerd.

De meeste slachtoffers bezweken aan de ziekten dissenterie en malaria. De gevangenis van Gitarama heeft veel te weinig geneesmiddelen ter beschikking. Alleen de ernstigste gevallen worden naar het ziekenhuis in de stad gebracht, waar een ploeg van Artsen zonder Grenzen werkt.

Enkele maanden geleden kwam de gevangenis in de hoofdstad Kigali in opspraak omdat er gevangenen door verstikking om het leven waren gekomen. Ook die gevangenis was volgepropt en arrestanten konden alleen staan. Op het dieptepunt van de crisis stierven er honderd gevangenen per dag. Sindsdien is een aantal gevangenen overgeplaatst en is de medische hulp verbeterd. De Ruandese regering wil met financiële hulp van het Internationale Rode Kruis snel zeven nieuwe gevangenissen bouwen.

Meer over