Honderden doden in slag bij Kenge Mobutu bespreekt crisis met Afrikaanse vrienden

De Zaïrese president Mobutu Sese Seko zoekt in de Gabonese hoofdstad Libreville steun van een handvol Afrikaanse bondgenoten. Het is nog steeds de bedoeling dat hij vandaag terugkeert in Kinshasa....

Reuter, AP, AFP

LIBREVILLE/KINSHASA

De presidenten van Congo, Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Equatoriaal-Guinea en de Kameroenese minister van Buitenlandse Zaken zijn naar Libreville gekomen om met Mobutu te overleggen. Het is niet duidelijk of Mobutu militaire steun zoekt. De gastheer, de Gabonese president Omar Bongo, is een van de oudste Afrikaanse bondgenoten van Mobutu. Hij kwam in 1967 aan de macht, twee jaar na Mobutu's machtsovername in Zaïre, toen nog Kongo.

Speculaties dat Libreville voor de belegerde president een ballingsoord of slechts een tussenstop naar een van zijn villa's in Frankrijk, Spanje of Portugal zal blijken, werden door naaste medewerkers van Mobutu opnieuw tegengesproken.

De Amerikaanse bemiddelaar Bill Richardson, ambassadeur bij de VN, was gisteren in Frankrijk en sprak met hoge ambtenaren van Buitenlandse Zaken en adviseurs van president Chirac. Hij probeert een vreedzame machtsoverdracht en een overgangsregering van alle partijen in Zaïre voor elkaar te krijgen. 'De komende paar dagen zijn cruciaal voor vrede in Zaïre', zei Richardson.

De berichten over zware gevechten tussen Mobutu-getrouwe troepen en eenheden van de rebellen rond de stad Kenge, tweehonderd kilometer van Kinshasa, houden aan. De informatie over de slag is echter schaars en onbetrouwbaar. Er zou sprake zijn van het grootste treffen tot dusver in de burgeroorlog. Tot voor kort trokken de regeringssoldaten zich voortdurend zonder slag of stoot terug als de oprukkende rebellen naderden.

De Franse tak van Artsen zonder Grenzen zei woensdag uit kerkelijke bronnen in en rond Kenge te hebben vernomen dat er zeker driehonderd doden zijn gevallen. Het Rode Kruis meldde gisteren, op basis van informatie van medewerkers ter plaatset , een dodental van tweehonderd. De meeste slachtoffers zouden burgers zijn.

Inwoners van de stad meldden dat de rebellen er heer en meester zijn. Zondagavond trokken regeringssoldaten korte tijd de stad binnen, maar werden weer verdreven.

De berichten over het verloop van de strijd zijn tegenstrijdig. Bronnen in de stad meldden zware verliezen van de regeringstroepen, maar een westerse diplomaat in Kinshasa zei tegen het Franse persbureau AFP dat de rebellen juist grote verliezen hebben geleden bij de verovering van Kenge. Het regeringsleger zou stand houden op de weg naar Kinshasa, ten westen van Kenge, en een poging doen de stad te omsingelen. Er zouden bovendien versterkingen onderweg zijn uit Kinshasa.

Dezelfde bron meldde dat ook bij Kikwit, vierhonderd kilometer van Kinshasa, hevig wordt gevochten. Hier zouden regeringseenheden zich roeren die zijn achtergebleven in rebellengebied. Een 'minister' van Kabila zei dat vijfduizend Angolese Unita-strijders Mobutu's leger helpen bij het stuiten van de opmars naar Kinshasa.

Meer over