Honderden betogers in wandeltocht tegen NSS

Enkele honderden mensen hebben zondag in Den Haag meegelopen in een wandeltocht tegen kernwapens en kernenergie. De tocht van het Hobbemaplein naar het stadhuis aan het Spuiplein verliep zonder incidenten.

null Beeld anp
Beeld anp

Een van de sprekers, Fatima Faid van de Haagse Stads Partij noemde het heel erg dat miljoenen worden uitgegeven aan de top 'terwijl in Den Haag 30.000 kinderen onder de armoedegrens leven'. De demonstratieve tocht voerde de deelnemers door de Haagse Schilderswijk waar veel mensen wonen die het niet breed hebben. 'Het bedrag dat voor de top wordt uitgetrokken is een grove schande', aldus Faid.

De problematiek van de verspreiding van kernwapens komt volgens betoger Geert Bosma te weinig aan bod tijdens de NSS. 'Er is nog steeds een wapenwedloop en daar gaat deze top helemaal niet over', zei hij. De politiebewaking tijdens de wandeltocht noemde hij buiten alle proporties.

Rene Oosterhuys van de organisatie riep de aanwezigen in zijn speech op om 'op te trekken naar de NSS'.

In Den Haag waren zondag verschillende demonstraties tegen kernwapens in de aanloop naar de nucleaire top (NSS), maandag en dinsdag in het World Forum. Tijdens één van de demonstraties fietsten zo'n 50 deelnemers rond het Malieveld als denkbeeldig ontploffingsgebied bij een kernbom. Ze werden nauwlettend in de gaten gehouden door een groep agenten op mountainbikes.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over