Honderden betogers gearresteerd bij anti-geweldsprotesten VS

Zondagavond (lokale tijd) werden in de VS opnieuw tientallen demonstranten opgepakt door de politie, tijdens de protestmarsen tegen politiegeweld die plaatsvonden op verschillende plaatsen in het land. Volgens lokale media werden in Baton Rouge, in de staat Louisiana, 48 mensen gearresteerd.

Redactie
Demonstranten in Baton Rouge. Beeld reuters
Demonstranten in Baton Rouge.Beeld reuters

In de steden New York, Chicago (Illinois), St. Paul (Minnesota) en Baton Rouge werden dit weekend 261 betogers gearresteerd, aldus CNN.

Overal in de VS zijn er protestmarsen vanwege de twee dodelijke incidenten die afgelopen week plaatsvonden, waarbij de politie zowel in Minnesota als Louisiana een zwarte man doodschoot. De beide slachtoffers was dit niet overkomen als ze blank waren geweest, aldus de demonstranten. Zij eisen een einde aan racisme binnen politiekorpsen in de VS.

Sinds donderdag wordt door het hele land geprotesteerd, hetgeen in sommige gevallen gepaard gaat met geweld. In Louisiana gooiden betogers voorwerpen naar de politie, waarbij een agent een paar tanden verloor. De politie nam daar ook drie geweren, drie jachtgeweren en twee pistolen in beslag en arresteerde een groep mensen die een snelweg blokkeerden. Betogers gooiden met brandbommen en stenen naar de politie. Zeker vijf agenten raakten gewond.

Politiechef Carl Dabadie uit Baton Rouge bevestigde dat een agente in die stad haar pistool op de betogers richtte, maar dat collega's de situatie snel onder controle hadden. 'Mijn agenten zijn ook maar mensen. Ze zijn moe en ze zijn bang', aldus Dabadie.

Volgens de gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, zijn de demonstraties grotendeels vreedzaam verlopen. De meeste arrestaties waren voor kleine vergrijpen, aldus Edwards.

Ook in Boston en Washington, D.C. werd gedemonstreerd, maar in beide steden verliep het protest zonder incidenten. In Boston kregen mensen die deelnamen aan de protesten via Facebook de oproep om 'geweld thuis te laten'.

Mensen protesteren in Baton Rouge, Louisiana tegen politiegeweld. Beeld afp
Mensen protesteren in Baton Rouge, Louisiana tegen politiegeweld.Beeld afp
In Minnesota blokkeerden demonstranten een snelweg. Beeld afp
In Minnesota blokkeerden demonstranten een snelweg.Beeld afp
Demonstranten in Minnesota. Beeld reuters
Demonstranten in Minnesota.Beeld reuters
Meer over