Honderden banen weg door fusie De Boer/Unigro

Het hoofdkantoor in Houten van de nieuwe levensmiddelencombinatie De Boer/Unigro gaat dicht. Op het voormalige Unigro-kantoor werken 300 mensen. Bovendien sluit De Boer/Unigro vier van de negen distributiecentra....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het hoofdkantoor in Hoogeveen blijft in afgeslankte vorm voortbestaan als een satellietkantoor voor de detailhandel. Een ander satellietkantoor speciaal voor de groothandel komt in Den Bosch. De Boer/Unigro betrekt een nieuw hoofdkantoor in Amersfoort. Bij deze drie vestigingen komen zo'n 675 mensen te werken.

De directie van De Boer/Unigro heeft begin mei de garantie gegeven dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Die garantie wordt in het sociaal plan opgenomen. Over de inhoud van dat plan wordt nu met de bonden onderhandeld.

De te sluiten distributiecentra zijn Drachten (102 werknemers), het Limburgse Neer (94), Klundert (100) en Doetinchem (187). Van deze vier is alleen het distributiecentrum in Klundert een voormalige De Boer-vestiging. Dat betekent dat de Unigro-kant van het nieuwe bedrijf een behoorlijke tol betaalt.

De distributiecentra in Beilen (De Boer 500 mensen), Den Bosch (Unigro 251), Veenendaal (Unigro 82), Waddinxveen (Unigro 195) blijven open. Voor het verdeelcentrum in het Noordhollandse Blokker (De Boer, 140 à 170 mensen) blijft de toekomst nog onzeker. Het blijft tot na 2000 open, waarna de onderneming alsnog over Blokker zal beslissen. Daartoe zal een studie verricht, zo zei de directie.

De FNV Dienstenbond en Dienstenbond CNV zijn er blij mee dat er nu eindeljk duidelijkheid is. Daarmee komt een einde aan een grote stroom geruchten die de afgelopen weken de ronde deden. Beide bonden zijn blij met de garantie dat er geen mensen gedwongen in de ww belanden.

Meer over