Honderdduizenden progressieve Italianen de straat op

Honderdduizenden Italianen zijn zaterdag de straat op gegaan voor de verdediging van het recht op abortus en voor de invoering van geregistreerd partnerschap (Pacs) of homohuwelijk....

In Milaan kwamen 200.000 mensen bij elkaar om te protesteren tegen pogingen van de Rooms-Katholieke Kerk om te knibbelen aan het verworven recht op abortus. Zij riepen slogans als ‘No al controllo del corpo della donna’ (Nee tegen de controle op het lichaam van de vrouw), aldus de kwaliteitskrant la Repubblica op haar website. De menigte werd toegesproken door oud-eurocommissaris Emma Bonino die in de jaren ‘70 campagne had gevoerd voor de introductie van legale abortus in Italië. De wet kwam er in 1978.

In Rome kwamen 50.000 mensen bij elkaar om de invoering van geregistreerd partnerschap of homohuwelijk te eisen. Zij riepen slogans als ‘Libero amore in libero stato’ (Vrije liefde in een vrije staat). Beide betogingen zijn gesteund door linkse partijen.

Een dissonante noot kwam van Romano Prodi, die na de parlementsverkiezingen van komende lente opnieuw premier wil worden van een centrumlinks kabinet, maar zelf oorspronkelijk van christendemocratische huize is. De praktiserend katholiek heeft zich gedistantieerd van de betoging voor het geregistreerd partnerschap en uitdrukking gegeven aan zijn ‘verbittering’.

De Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, noemde de betoging een ‘provocatie’. De publicatie herinnerde eraan dat paus Benedictus XVI familiebanden tussen homoseksuelen onlangs nog een ‘zware vergissing’ had genoemd.

Meer over