Honderdduizenden leerlingen zitten thuis door terreur Boko Haram

Honderdduizenden kinderen in Niger en Nigeria gaan al maanden niet naar school. Hun scholen zijn dicht uit angst voor aanvallen van de terreurorganisatie Boko Haram. Dat hebben de Verenigde Naties (VN) en de Nigeriaanse overheid vrijdag gemeld.

Nigeriaanse kinderen proberen hun waar te verkopen langs de kant van de weg Beeld afp
Nigeriaanse kinderen proberen hun waar te verkopen langs de kant van de wegBeeld afp

In het noordoosten van Nigeria gaat het om honderdduizenden kinderen die al anderhalf jaar geen onderwijs krijgen. Scholen waren vaak het doelwit van de terroristen die kinderen ontvoerden, onder wie een grote groep schoolmeisjes. Boko Haram betekent 'Westers onderwijs is zondig'.

Meer dan 150 scholen in Niger, goed voor ongeveer 12.000 leerlingen, zijn gesloten als gevolg van de moorddadige aanvallen van islamisten van Boko Haram in de regio Diffa, in het zuidoosten van het land. Niger werkt samen met partners als de VN een plan uit waarmee de scholieren op het einde van de maand november de lessen zouden kunnen hervatten op veiligere plekken.

In de noordoostelijke Nigeriaanse stad Maiduguri wordt een vluchtelingenkamp gebouwd met 2500 huizen en scholen. De Nigeriaanse overheid hoopt dat het onderwijs volgende maand kan beginnen. Er zijn naar schatting honderdduizenden mensen op de vlucht voor het geweld van Boko Haram. De terreur heeft in de afgelopen zes jaar aan 20.000 mensen het leven gekost.

Meer over