Honderd piek boete voor grijs vuil aanbieden

Tweemaal in de week mag de Amsterdamse burger in Oud-West zijn vuilnis buiten aan de straat zetten. Gelukkig, want anders zou het een 'teringzooi' worden....

Zolang de burger zich tenminste aan de regels houdt, zien de straten van Amsterdam er keurig uit. Maar we moeten er natuurlijk geen potje van maken. Wie zijn huisvuil op de verkeerde dag 'aanbiedt', riskeert een boete van honderd gulden.

Zo kwam een inwoner van Oud-West onlangs in aanraking met de reinigingspolitie van zijn stadsdeel: hij had op een woensdag een vuilniszak op straat gezet 'want er stonden toch al twee zakken tegen de lantaarnpaal'. Pardon? 'Inderdaad, ik was in overtreding', erkent de Amsterdammer tegenover de Volkskrant, 'want ik mag eigenlijk alleen op dinsdag en donderdag huisvuil aanbieden'.

De boete van honderd gulden wegens het overtreden van een algemene plaatselijke verordening werd zonder morren betaald. Soit. Wat de schuldbewuste Amsterdammer echter steekt, is dat de reinigingspolitie klaarblijkelijk ongestraft in zijn vuilnis kan snuffelen. Waar de twee andere grijze zakken anoniem bleven, kon de politie aan de hand van papierresten wel zíjn identiteit vaststellen en hem bekeuren. 'Mag de reinigingspolitie zomaar in mijn troep spioneren?'

Ja, dat mag. Het antwoord van de voorlichtster van het stadsdeel Oud-West is kort maar krachtig. 'Zo werkt het gewoon.' De reinigingspolitie heeft opsporingsbevoegdheid in het kader van de Wet Milieubeheer en mag haar neus steken in andermans viezigheid.

Tussen 1995 en 1998 gold in Oud-West de 'bestuurlijke sanctie', een waarschuwing vergezeld van opruimkosten van 25 gulden, die werd opgelegd wanneer burgers werden betrapt op vies en voos gedrag. Sinds begin dit jaar maakt de reinigingspolitie onmiddellijk proces-verbaal op: in Oud-West hebben tot augustus bijna zeventig Amsterdammers een boete gekregen.

Meer over