Homoprinsen uit schoolbieb

De King-and-King-rel, waarover Dag in Dag uit vorige week berichtte, woedt vrolijk voort in Amerika...

Het kinderboek Koning en koning in Amerika verschenen als King & King van de Nederlandse schrijfster Linda de Haan en tekenaar Stern Nijland, gaat achter slot en grendel op een basisschool in North Carolina. King & King vertelt het verhaal van een prins die van mannen houdt. En dat valt niet lekker bij sommige Amerikanen.

De conservatieve ouders van een 6-jarige scholiere waren erg geschrokken van het door hun dochter uit de schoolbibliotheek geleende boek. Ze weigerden het terug te brengen, om zo de schoolkinderen te beschermen. Andere ouders sloten zich aan bij het protest, en schreven boze brieven naar de school.

De zaak kwam groot in het nieuws. Columnisten schreven vlammende betogen tegen het walgelijke boek, dat kinderen niet 'continu geconfronteerd zouden moeten worden met onze oversekste maatschappij'. Na rijp beraad heeft de school nu besloten het boek alleen nog op aanvraag aan geeresseerde ouders te tonen.

Schrijfster De Haan liet vorige week al weten zich geen zorgen te maken over de Amerikaanse commotie. Integendeel. Haar Amerikaanse uitgever smeedt het ijzer als het heet is, en brengt het tweede deel van King & King vervroegd uit.

Meer over