Homoloop

Jaren geleden, tijdens mijn studietijd in Nijmegen, liepen wat studiegenoten en ik na een nachtje doorzakken door de beruchte steeg ‘de Vlaamse Gas’....

Recent onderzoek toont aan dat ik het in ieder geval bij het verkeerde eind had. Het blijkt namelijk dat mensen zonder al te veel moeite in staat zijn om homoseksuele mannen te herkennen aan hun wijze van lopen. Daarvoor is heel weinig informatie nodig. Geen verwijfd stemmetje, geen gezicht of kapsel, geen flamboyante kleding, enkel de contouren van de bewegende persoon. De combinatie van lichaamsvorm en lichaamsbeweging lijkt bij homoseksuele mannen anders te zijn, atypisch in wetenschappelijke termen.

Dat de hersenen veel kunnen met weinig is al langer bekend. Een van de mooiste voorbeelden van minimale informatie met een maximaal rendement is bekend als biologische beweging. De naam zegt het al, het zijn bewegingen die in de natuurlijke omgeving voorkomen als ze door organismen worden gemaakt.

Als u bijvoorbeeld 14 lampjes – netjes verdeeld – zou bevestigen aan uw lichaam en vervolgens in een donkere omgeving zou rondlopen, dan zien anderen, ondanks het feit dat enkel de lampjes zichtbaar zijn, meteen een bewegend persoon. Waarschijnlijk kan een vriend u zelfs herkennen aan deze bewegende lampjes. Toch is dit geen triviale taak voor onze hersenen. De lampjes lijken allemaal los van elkaar te bewegen en toch integreert ons brein deze lokale bewegingen in een coherent globaal beeld. Zelfs als twee mensen in actie zijn en de lampjes dicht bij elkaar in de buurt bewegen, zijn de dragers duidelijk te onderscheiden. De waarnemingswetenschapper Nikolaus Troje heeft een applicatie gebouwd waar u veel van deze aspecten kunt testen. Op zijn website (www.biomotionlab.ca/Demos/BMLwalker.html) kunt u de onderlinge verhoudingen van de lampjes veranderen en ziet u een heel andere persoon ontstaan. Zo kan een rustige, aardige dikkerd veranderen in een slanke boze zenuwpees in vele varianten. En dan natuurlijk een man die in een vrouw verandert of net iets anders...

En of ze onze homofiele makker op 100 meter kunnen ruiken weet ik niet, maar als het onderzoek klopt en er lopen nog steeds zieke geesten in dat steegje, dan heeft hij een nu wetenschappelijk verantwoorde reden om een eindje om te lopen.

Meer over