Homohuwelijk nu ook legaal in Florida

Om klokslag middernacht verliep vannacht in Florida het verbod op het homohuwelijk. Sommige homostellen traden direct daarna in de echt. Het eerste homohuwelijk werd gistermiddag al gesloten door een rechter in Miami die het niet nodig vond het einde van het verbod af te wachten.

Redactie
Een stel zoent na het afsluiten van hun huwelijk in Florida. Beeld ap
Een stel zoent na het afsluiten van hun huwelijk in Florida.Beeld ap

In 2008 werd voor het verbod op het homohuwelijk gestemd, maar dat werd door de rechter als ongrondwettelijk beoordeeld. Het openbaar ministerie van Florida probeert op statelijk en federaal niveau nog beroep aan te tekenen. Het Hooggerechtshof stond echter niet toe dat de nu gesloten huwelijken in de tussentijd geblokkeerd mochten worden.

Zes homoseksuele stellen hadden een rechtszaak aangespannen tegen het verbod.

Staten waar het homohuwelijk legaal is

Alaska, Arizona, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Montana, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, Utah, Vermont, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin, Wyoming en District of Columbia.

Staten met een verbod op het homohuwelijk

Alabama, Arkansas, Georgia, Kentucky, Louisiana, Michigan, Missouri, Mississippi, Nebraska, North Dakota, Ohio, South Dakota, Tennessee en Texas

Groepsbruiloften

In de Verenigde Staten zijn nu 36 staten waar homostellen elkaar kunnen huwen. In 14 staten is het homohuwelijk nog verboden.

Na het verlopen van het verbod stroomden de huwelijksaanvragen binnen. Op verschillende plaatsen in Florida zijn al groepsbruiloften gepland.

Voormalig gouverneur van Florida Jeb Bush, mogelijke kandidaat namens de Republikeinse Partij voor het presidentschap in 2016, was in het verleden tegenstander van het homohuwelijk, maar zocht in een reactie nu een middenpositie. 'We leven in een democratie en ongeacht onze meningsverschillen hebben we de wet te respecteren', zei hij.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over