Homoblad voor hetero's, met vette knipoog

Dat 40 procent van de homojongeren op school wordt gepest, was aanleiding voor het ministerie van Onderwijs om de speciale editie van Expreszo te subsidiëren....

Van onze verslaggeefster Esmé ter Stege

Gewoon een gratis tijdschrift in de schoolkantine. Zonder lespakketten of andere poespas. Dat wilde homojongerenmagazine Expreszo met de speciale schooleditie. 24 Pagina's gevuld met interviews met soapies over homoseksualiteit, een tolerantietest en een fotoreportage van zoenende homo- én heterostellen. Geschreven in populaire bewoordingen en waar termen als 'kutmarokkanen', 'luie negers' en 'zuurruikende kaaskoppen' niet worden geschuwd. Alles met de bedoeling homoseksualiteit op een toegankelijke manier bespreekbaarte maken.

Maar het blad stuitte tientallen, vooral christelijke scholen tegen de borst. Ze weigerden het te verspreiden en stuurden het terug naar de redactie van Expreszo. Volgens hoofdredacteur Merijn Henfling van Expreszo 'is dat het topje van de ijsberg. De meeste scholen laten niets weten en gooien het blad gewoon weg.' Ook zwarte scholen zouden niet van de gratis krant gediend zijn uit angst voor commentaar van de ouders, maar Henfling onderstreept dat vooral confessionele scholen van zich hebben laten horen.

Expreszo werd begin deze maand in 420 duizendvoud op kosten van het ministerie van Onderwijs naar bijna elke middelbare school gestuurd. Expreszo had subsidie voor zo'n actie gekregen, na een tv-programma van BNN waaruit bleek dat 40 procent van de homojongeren zei te worden gepest op school. Vanwege de subsidie van 50 duizend euro wil minister van der Hoeven van Onderwijs onderzoeken waarom scholen het homomagazine niet willen hebben.

De christelijke scholen zijn vooral verbolgen over de manier waarop het blad is gepresenteerd. 'Ongelooflijk lomp', zegt een woordvoerder van de Besturenraad, de organisatie van het christelijk onderwijs. Expreszo werd onaangekondigd verspreid samen met het blad Pauze, dat gratis naar alle scholen gaat.

De raad benadrukt dat christelijke scholen best over homoseksualiteit willen praten. 'Maar het blijft een onderwerp dat gevoelig ligt. En wat baat het dan om zonder overleg met scholen zo'n tijdschrift de markt in te gooien?' Ook de toon van het tijdschrift is tegen het zere been. 'Het is al erg genoeg dat de jeugd onderling zo praat', meent de woordvoerder.

Expreszo-hoofredacteur Merijn Henfling ziet niets in het blad dat aanstoot zou kunnen geven. 'Wij noemen het onder elkaar het homoblad voor hetero's. In de tekst worden alle groepen belachelijk gemaakt: homo's én hetero's, maar alles met een vette knipoog. En dan de foto's, allemaal braver dan braaf. Als dat aanstoot geeft op scholen, dan hebben ze de jongerencultuur van tegenwoordig echt gemist.'

De Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn is een van de scholen die Expreszo hebben teruggestuurd. Rector Eppie Klein zet grote vraagtekens bij de manier waarop het ministerie van Onderwijs heeft geprobeerd homoseksualiteit ter sprake te brengen. 'Het voelt alsof het blad ons wordt opgedrongen. De minister had met ons moeten praten, kijken wat we al doen aan voorlichting rondom dit onderwerp. De manier waarvoor ze nu heeft gekozen, lijkt op promotiemateriaal voor homofilie. Ik wil die folders niet in de schoolbanken hebben.'

Meer over