Hommeles bij de blauw-witten

Maandag kreeg hij een telefoontje: of hij een dag later op de club wilde komen, om 13.00 uur. Toen wist John Lammers (48) ook figuurlijk hoe laat het was. Hem wachtte ontslag als trainer van FC Eindhoven. 'Ik besloot mijn zaakwaarnemer mee te nemen.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

AMSTERDAM - Dinsdag stuurde FC Eindhoven hem dus naar huis, of, zoals de website meldt: de club stelde hem vrij van werkzaamheden. Alsof hij op vakantie is gestuurd. Maar dat is dus niet zo. Het is hommeles bij de blauw-witten. In het korte persbericht staat dit over de oorzaak: verschil in inzicht tussen de leden van de technische staf.

Waarom moet dan Lammers weg, en niet zijn assistenten? Lammers: 'Ik mag en kan geen verdere mededelingen doen. We onderhandelen over de vertrekregeling. Ik ben erg teleurgesteld, dat is duidelijk. Maar dit hoort ook bij trainersvak. Ik heb het te accepteren.' En algemeen directeur Hans Smulders, per mail: 'Ik heb niet meer te melden dan wat er in het persbericht staat.'

Zulke grotemensenproblemen spelen dus ook bij zo'n clubje met sympathieke uitstraling, in een toch al duistere maand van het 103-jarige bestaan. Op 1 november overleed clubicoon Jan Louwers, de naamgever van het stadion aan de Aalsterweg.

De begroting van de club bedraagt 2 miljoen euro. Het is naar het schijnt het op twee na laagste budget van de eerste divisie, die zo aardige, doch gemarginaliseerde competitie van veredeld amateurvoetbal.

Naar de begroting staat Eindhoven ook geklasseerd, zestiende dus in de eerste divisie. Maar toch is daar teleurstelling. Vorig jaar eindigde de club onverwacht als derde, ver boven de stand. Trainer Faber had succes, en toen hij naar PSV was vertrokken nam Erwin Koeman de honneurs waar. Plaatsing voor de play-offs is opnieuw het doel, met een zeer gewijzigde selectie.

Het liep echter niet en afgelopen vrijdag was daar zelfs de nederlaag tegen het opgebloeide Almere City, thuis. Een stuk of zeven spelers waren geblesseerd, een paar anderen geschorst. Wat is dan een verschil in inzicht binnen de technische staf waard?

'Ik mag niets zeggen', herhaalt Lammers. Nou ja: zijn voormalige assistenten Pascal Maas en Mart van Duren nemen het over. En bij Eindhoven is sprake van meer onvrede. De traditieclub hield onlangs, op 12 november, een forumavond met supporters, spelers en leiding.

Op de website staat daarvan een keurig verslag. Zo is er die avond ontwapenende openheid geweest over het spelersbudget. Wie mocht denken dat betaald voetballers per definitie te veel verdienen - in de eerste divisie is dat bepaald anders.

In totaal is voor pakweg 25 spelers 600 duizend euro beschikbaar. Het maximumloon is 2.500 euro per maand, bruto. Ook bleken supporters ontevreden over de inzet, zoals bijna altijd als het slecht gaat. Speler Jasper Waalkens vertelde dat Eindhoven, het broertje van PSV, geen club is waar spelers constant vieze broekjes hebben van de slidings. De club moet het hebben van verzorgd voetbal. In de winter komt een nieuwe, ervaren speler, zo is tijdens de avond beloofd.

Dat is te laat voor Lammers. Na afgelopen seizoen werd zijn contract niet verlengd bij Excelsior, dat geheel volgens verwachting degradeerde uit de eredivisie, ook al met zo'n minimaal budget. 'Het was een mooie tijd daar, maar mijn verbintenis liep af.'

Nu moet Eindhoven zijn nog anderhalf jaar doorlopende contract met de club afkopen. Hoe ze dat doen, in tijden van beknibbelen? Vandaar dat de zaakwaarnemer aanzat. Lammers: 'Ik kan er helaas niets over zeggen. Ik ga dit eens rustig laten bezinken en dan weer verder kijken in het voetbal. Maar ik ben erg teleurgesteld.'

undefined

Meer over