Holleeder zet tegenaanval in met ‘Keukentapes’

Willem Holleeder is donderdag begonnen met het inzetten van de tegenaanval, die moet resulteren in de vaststelling dat hij niet de miljoenenafperser is geweest waar het Openbaar Ministerie hem voor houdt....

ANP

Holleeder en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers lieten de rechtbank donderdag luisteren naar een drietal gesprekken die stiekem zijn opgenomen in het kantoor van de Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra.

De in 2004 vermoorde zakenman had een microfoontje in de keuken verstopt, dat was verbonden met een recorder in de kelder. Het apparaatje nam permanent op. Volgens Holleeder was dat ‘de manier van leven van Endstra’, die wantrouwig was en volop zaken deed met criminelen.

De rechtbank maakte donderdag een begin met de behandeling van het meest complexe en omvangrijke dossier van het zogeheten Kolbakonderzoek: dat rond de zeer vermogende Willem Endstra.

Holleeder zegt dat hij tot aan diens dood dik bevriend is geweest met Endstra en dat hij tal van werkzaamheden voor hem heeft verricht. ‘Wim en ik waren vier handen op één buik’, aldus Holleeder eerder.

De vele gesprekken die Endstra in het diepste geheim met agenten van de inlichtingendienst van de Amsterdamse politie voerde, laten een volslagen andere verhouding tussen de twee zien: volgens Endstra persten Holleeder en een aantal handlangers hem stelselmatig af.

De beluisterde Keukentapes bevatten enkele korte gesprekjes met de Haagse vastgoedhandelaar Harry Pen. Volgens Holleeder voerde Endstra gesprekken met dubieuze zakenpartners steevast in de keuken. Als er gesprekken bewaard moesten blijven, zou Endstra deze aan Holleeder in bewaring hebben gegeven.

Om zijn beweringen te staven, verzocht Holleeder de rechtbank Endstra's klusjesman als getuige te horen. De rechtbank willigde dit verzoek in. Dit verhoor zal volgende week plaatsvinden. Dan hoort de rechtbank ook Endstra's vertrouweling Bram Zeegers, voormalig advocaat. Het proces wordt maandag voortgezet.

Meer over