Holleeder weigert persoonlijkheidsonderzoek. 'Ik zie het nut er niet van in'

Willem Holleeder weigert zich psychisch te laten onderzoeken. 'Daar zie ik het nut niet van in', antwoordde Nederlands bekendste crimineel maandag op de vraag van de rechter of hij aan zo'n onderzoek wil meewerken.

Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp

De rechter stelde de vraag naar aanleiding van het verzoek van Holleeders advocaat om Holleeders voorlopige hechtenis te schorsen, zodat hij vast kan beginnen met het uitzitten van een vorige straf.

Holleeder kwam voor de afpersing van vastgoedhandelaren, onder wie Willem Endstra, na tweederde van zijn gevangenisstraf onder voorwaarden vervroegd vrij. Die voorwaarden heeft hij geschonden met de bedreiging van Peter R. de Vries aan de voordeur van diens privéwoning. Als gevolg daarvan moet hij zijn strafrestant, van 3 jaar en 3 maanden, alsnog uitzitten.

Liquidaties

Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen schorsing van Holleeders voorlopige hechtenis. De man zit nu vast op verdenking van het geven van opdracht tot de liquidaties van Kees Houtman, Thomas van der Bijl, John Mieremet, Holleeders zwager Cor van Hout en - tegelijkertijd - diens vriend Robert ter Haak, en vastgoedondernemer Willem Endstra. Vorig jaar kwam daar een aanklacht bij voor het beramen, vanuit de gevangenis in Vught, van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

In deze straf zaak hebben Holleeders twee zussen en een ex-vriendin belastende verklaringen tegen hem afgelegd. 'Holleeders persoonlijke belangen wegen niet op tegen zijn strafrechtelijke belangen', aldus de officier van justitie maandag. Op 23 mei doet de rechtbank uitspraak over Holleeders hechtenis. De zaak Vandros, zoals het liquidatieonderzoek is genoemd, wordt 7 juli voortgezet. De inhoudelijke behandeling staat pas gepland voor 1 januari 2018.

De verklaringen van de zussen Holleeder, die tijdelijk waren beëindigd omdat zij zich behandeld voelden als verdachten in plaats van getuigen, zijn onlangs hervat en afgerond. Daarmee komt het embargo van geheimhouding dat Willem Holleeder op zijn eigen verklaringen had bedongen, te vervallen.

Afgelopen zaterdag maakte Telegraaf-journalist John van den Heuvel bekend dat hij op verzoek van de politie als getuige een verklaring heeft afgelegd in deze strafzaak. Van den Heuvel sprak enkele keren met John Mieremet voordat die in 2005 werd geliquideerd. Daarbij zou Mieremet verklaringen over Holleeder hebben afgelegd. Het team dat nu onderzoek doet naar Holleeder, heeft Van den Heuvel aanvullende vragen gesteld. Zijn antwoorden zullen bij het strafdossier Vandros worden gevoegd.

Een gepantserde auto arriveert bij de zwaar beveiligde rechtbank van Schiphol. Beeld anp
Een gepantserde auto arriveert bij de zwaar beveiligde rechtbank van Schiphol.Beeld anp

Lees hier alles over het liquidatieproces Passage

In april mochten alle verdachten in het liquidatieproces hun zegje doen. 'Alles wat ik beweer, wordt leugenachtig genoemd.' Lees hier het verslag.

Waar draait dit proces precies om en wat maakt het zo opmerkelijk? Vier dingen die u moet weten om het proces te volgen.

Willem Holleeder moest getuigen tegen zijn criminele vrienden in het Passageproces. Na een kwartier constateerde de rechter dat het 'een soufflé' werd.

Meer over