‘Holleeder palmt je eerst in en pakt dan je geld af’

Willem Holleeder stelt dat Endstra een crimineel was die de politie voorloog...

Van onze verslaggevers Menno van Dongen en Marc van den Eerenbeemt

Willem Holleeder grossierde deze week opnieuw in oneliners. Die had hij soms hard nodig als hij door het Openbaar Ministerie in een hoek werd gedreven. Toen het OM hem donderdag confronteerde met de term ‘wij’ in een afgeluisterd gesprek, zei hij dat hij dit woord op een aparte manier gebruikt. ‘Als ik het heb over wij, bedoel ik niet ik en jij.’

Een van de belangrijkste belastende verklaringen werd in de zesde procesweek met kracht bevestigd. Bram Zeegers vertelde dat hij van vastgoedhandelaar Endstra tot in detail hoorde hoe Holleeder en consorten hem voor tientallen miljoenen euro’s afpersten.

Zeegers was juridisch adviseur en vertrouweling van Endstra. Hij omschreef zijn baas als een naïeve man, die vriendschap sloot met Holleeder omdat de Heinekenontvoerder een ‘tweede kans’ verdiende. Volgens Zeegers was Endstra een thrill seeker die het spannend vond met misdadigers om te gaan en de rand van de wet opzocht.

Hij sprak met Endstra, zo vertelde hij, niet over diens witwaspraktijken maar over problemen met criminelen. Naast Holleeder zouden John Mieremet en Cor van Hout het op hem hebben gemunt.

Zeegers zag hoe de steenrijke en doodsbange Endstra al zijn geld kwijtraakte aan afpersers. De juridisch adviseur, een sportschutter, ging gewapend naar Endstra’s kantoor en kocht voor hen allebei een kogelwerend vest. Het mocht niet baten. Justitie onderzoekt nog wie opdracht gaf voor de moord op Endstra in 2004.

Tijdens de zitting probeerden Holleeder en advocaat Kuijpers het verhaal van Zeegers onderuit te halen. Ze wezen op het strafblad van de getuige – die is veroordeeld voor beleggingszwendel – en benadrukten dat hij niet zelf heeft gezien dat Endstra werd bedreigd.

Holleeder sprak Zeegers rechtstreeks aan. ‘Effe serieus Bram, we kennen elkaar goed. Tussen ons is nooit iets akeligs, iets ongezelligs gebeurd, toch? Is het dan niet heel normaal, als zo’n Endstra zo over mij klaagt, naar mij te komen?’

Zeegers had tot verbazing van Holleeder gezegd dat hij niet wist dat Endstra zaken deed met criminelen. ‘Hoe naïef ben jij dan?’, wilde de verdachte weten.

Advocaat Arthur van der Biezen wees op financiële belangen die Zeegers heeft in het Endstra-bedrijf. Die vormen een reden om de afpersingsverhalen van Endstra te bevestigen, aldus de raadsman van medeverdachte Marcel K. Als beloning zouden claims van Zeegers bij de erven-Enstra wellicht worden gehonoreerd.

In het dossier-Endstra – de vierde afpersingszaak – is de geloofwaardigheid van het veronderstelde slachtoffer een belangrijk punt. Holleeder doet zijn best aan te tonen dat Endstra een grote crimineel was die de politie voorloog. De verklaring van Zeegers lijkt dat minder aannemelijk te maken.

De strijd wordt ook buiten de rechtszaal gevoerd. Opnamen van afgeluisterde gesprekken uit de keuken van Endstra’s kantoor doken op bij televisieprogramma NOVA. Holleeder heeft ze aan de nieuwsrubriek gegeven. De rechters namen hem dat zo kwalijk dat de ‘keukentapes’ niet worden toegelaten als bewijsmateriaal.

Op de banden is te horen dat Endstra het niet zou nauw nam met de waarheid, criminele contacten had, en op laconieke toon sprak over een liquidatie.

Het is de vraag wat het belang hiervan is. Het OM erkent dat Endstra een grote witwasser was maar dat betekent niet dat hij onbetrouwbaar is. Verklaringen van Endstra zijn door nader onderzoek van justitie bevestigd.

Ondertussen wordt de publieke belangstelling steeds groter. De zaak-Holleeder is een dagje uit geworden. Bezoekers willen de verdachte ‘in het echt zien’. Zijn Amsterdamse humor gaat er op de tribune in als koek.

Endstra zou het niet verbaasd hebben. ‘Holleeder is een supercharmeur’, zei hij tegen rechercheurs tijdens de befaamde achterbankgesprekken. ‘Hij weet ook de politie in te pakken als hij in de cel zit.’ Als hij je heeft ingepalmd, toont Holleeder zijn gewetenloze kant en pakt hij je geld af, aldus de vastgoedman. ‘Hij is net een parasiet. Hij springt op alles waar hij wat bloed uit kan zuigen.’

Meer over