Hollandse keuken

Woensdagmiddag komt Bruno, armen vol boodschappen, dikke sigaar, grote grijns, eerste whisky achter de kiezen. De keuken is van Bruno....

NELLEKE VAN LAAR

Het kind komt uit Sri Lanka. 's Ochtends fietst ze van me weg, broodje mee, petje op, rugzak op, door de bomen en langs de paarden. Dit kind is geen groentekind, dit kind is een paardenkind.

Eerst was er Jean. De naam zegt het al: Franse keuken. Au beurre et à l'eau. 'Maman zal je inwijden'. 'N'oubliez surtout pas Nellie, que Jean adore les desserts.' 'Un boeuf bourguignon met rijst, onmogelijk, ça se fait pas. Un boeuf, ça se mange avec des pommes de terre à l'eau, n'oubliez pas ça, Nellie' 'Un repas sans fromage, impossible' 'Mais ou est le pain?' 'Ah, ce pain hollandais'

Toen was er Beer. Self-made Beer, Hollandse Beer, Bourgondische Beer, oenoloog en topkok. De dressings, de fonds, de verfijning, de grote Bourgognes, de prei à la Sauternes, het slagveld in de keuken. Vroeger, op de boerderij, was er het slapen onder het riet tussen de worsten, het buikspek, de trommels met gedroogde zoete appeltjes, 's ochtends balkenbrij met stroop, biest met kaneel en suiker, 's middags hete bliksem, bruine-bonensoep. In de kelder stonden de weckflessen en de Keulse potten waarin zuurkool en gezouten snijbonen dreven. Het blauw geruite knapzakje begeleidde me naar de School met de Bijbel. En mijn Sri Lankaantje?

Fietst rustig door. Absolute voorkeur voor oma, Hollandse oma van de Hollandse paarden en het Hollandse prakkie.

Nelleke van Laar, Santpoort

In NL schrijven lezers over hun huiselijk leven. Dit is aflevering 169.

Meer over