Hollands glorie wordt Brits

de barclaysvlag hing maandag al op het hoofdkantoor van abn amro. het personeel hoopt op een beperkt banenverlies. tekst Gijs herderscheê en ianthe sahadat..

tekst Gijs herderscheê en ianthe sahadat

Prijkt er volgend jaar een andere naam op het Ajax-shirt? En wordt het voortaan cashen bij een ATM? Na Fokker, Hoogovens en Daf verdwijnt er met de overname van ABN Amro door het Britse Barclays weer een stukje Hollands glorie in buitenlandse handen.

In 1824 werd de bank onder de naam Nederlandsche Handelsmaatschappij (NHM) opgericht door koning Willem I – ook wel Koning Koopman genoemd.

Een moderne variant van de VOC, om de ingedutte Nederlandse handelsgeest een nieuwe impuls te geven. Via fusies met de Twentsche en later de Amsterdamse en de Rotterdamse Bank ontstond anderhalve eeuw later, in 1991, pas ABN Amro.

Al weken hing de overname in de lucht. Sinds de gesprekken met Barclays waren aangekondigd, in reactie op een tirade van ontevreden beleggers die voor opsplitsing pleitten.

Maandag wapperde symbolisch al een blauwe Barclays-vlag tussen de twee groengele vlaggen voor het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN Amro. Barclays had een bod van 67 miljard euro op ABN Amro gedaan.

Maar de fusie is nog niet rond. Mogelijk komen er nog kapers op de kust. Het bankentrio Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland overweegt een gezamenlijk bod.

‘Het verbaast me dat de vlag er al hangt’, zegt een anonieme werkneemster, opkijkend naar de masten. ‘Ik dacht dat de deal nog niet rond was.’ De meeste medewerkers van de bank reageerden maandag rustig op het nieuws over Het Bod. ‘De tijd zal het leren’, zegt ABN-werknemer Lisa Gigante (36). Ze heeft al drie fusies en overnames meegemaakt en wacht rustig af. Collega’s denken er net zo over. ‘Afwachten’, is de meest gehoorde reactie.

Het schrappen van bijna 13.000 banen en de verplaatsing van nog eens tienduizend naar ‘lage lonenlanden’ boezemt werknemers nog geen angst in.

De bank wordt waarschijnlijk opgesplitst, en in delen verkocht. In Nederland blijft de bank vermoedelijk als kroonjuweel bijeen.

Meer over