Holland Festival

T H E AT E R Anatomie Titus regisseur Johan Simons ontleedt de gewelddadigheden van de mens. Vanavond in de Stadsschouwburg in Amsterdam....

Il Silenzio door Compagnia Pippo Delbono. De dagelijkse (harde) werkelijkheid op een beeldende manier vormgegeven met behulp van een gemêleerd gezelschap van acteurs, dansers, zwervers, gehandicapten en straatartiesten. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Gashouder, Westergasfabriekterrein in Amsterdam.

Tierno Bokar in regie van Peter Brook. De filosoof Tierno Bokar predikt verdraagzaamheid tussen religieuze groepen. Er is harmonie, rust, vrede. Tot een klein dispuut over het aantal coupletten van het gebed escaleert tot een afschuwelijk bloedbad. Het stuk spiegelt de botsingen tussen culturen zonder één expliciete verwijzing naar actualiteit. Vanaf zondag t/m 17 juni in de Westergasfabriek, Amsterdam.

KLASSIEK 5x Arvo Pärt bloemlezing uit het oeuvre van de 70-jarige Estlandse componist Arvo Pärt met werken van de afgelopen dertig jaar, uitgevoerd door onder andere het Eesti Filharmoonia Kammerkoor en het Residentieorkest, onder leiding van Olari Elts. Met onder meer vanavond Como Cierva Sedienta (Muziekgebouw aan 't IJ), vrijdag Kanon Pokajanen (Nieuwe Kerk) en op 18 juni Arvo Pärt en Alexander Knaifel in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Warp meets London Sinfonietta, klassiekers uit de twintigste eeuw van Steve Reich en John Cage en optredens van de artiesten van het electronicalabel WARP; PLAID en Jamie Lidell. Onder leiding van Jurjen Hempel. Met visuals van o. a. Flat-e en Bluespoon en Chris Cunningham. Vrijdag in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Múm meets Xenakis het Radio Kamerorkest speelt werk van Iannis Xenakis en Notturno van Helmut Lachenmannen heeft een muzikale ontmoeting met de 'fluister-elektronica' het IJslandse Múm. Onder leiding van Peter Eötvös. Op zaterdag in het Muziekgebouw aan 't IJ.

Werken van Claude Vivier, door het Zephyr Kwartet in enscenering van Pierre Audi. Zondag in het Muziekgebouw aan 't IJ.

Liederen van Claude Vivier, door het Ensemble Les jeunes Solistes. Onder leiding van Rachid Safir. Zondag in het Muziekgebouw aan 't IJ.

OPERA L'Amour des trois oranges van Sergej Prokofjev door de Nederlandse Opera. Zaterdag, 14, 17, 20, 23, 26, 27 en 29 juni in Het Muziektheater in Amsterdam.

Wozzeck door de Hamburgische Staatsoper olv Ingo Metzmacher en regisseur Peter Konwitschny. Vanavond in Het Muziektheater.

Lulu door de Hamburgische Staatsoper van Alban Berg, naar de tragedies Der Erdgeist en Die Büchse der Pandora van Frank Wedekind. Onder leiding van Ingo Metzmacher. Vrijdag in Het M u z i e k t h e a t e r.

WERELDMUZIEK Soefi-nacht, Iraanse en Afghaanse muziek. Op 17 juni in het Muziekgebouw in Amsterdam.

Hadja Kouyaté et les Guinées We s t -Afrikaanse griotten-muziek (troubadour). Op 14 juni in Het Muziekgebouw in Amsterdam.

Openingsconcert Muziekgebouw aan 't IJ met onder meer Gaudeamus, het Asko-Schönberg en Ives ensemble, Orkest de Volharding, het Nieuw Ensemble. Met premières van werk van Louis Andriessen, Jan van de Putte en Pascal Dusapin. Onder leiding van Reinbert de Leeuw en Ed Spanjaard.

Op 15 juni.

Meer over