Holland Festival

Hochzeit van Elias Canetti (1905-1994) is het beklemmende visioen van een burgelijke samenleving die zichzelf vernietigt. Het Deutsches Schauspielhaus in Hamburg speelt Hochzeit in regie van Christoph Marthaler vanavond en zaterdag in de Stadsschouwburg in Amsterdam....

Mama!, muziektheater uit Zuid-Afrika olv Mbongeni Ngema op 25, 26, 28 en 29 juni in het Muziektheater (zie rubriek Keuze).

In samenwerking met het HF brengt het Concertgebouworkest olv Klaus Tennstedt twee concerten in eigen huis met trompettist Peter Masseurs als solist, op 29 en 30 juni. Hij soleert in een Nederlandse première van het trompetconcert Nobody knows the trouble I see van B.A. Zimmermann. Op het programma staan ook Webern en Schönberg. Leo Samama houdt op 29 juni om 19.30 uur een inleiding.

Het Radio Symfonie Orkest, Arditti String Quartet en het Nederlands Kamerkoor voeren olv van Hans Zender werk uit van Lachenmann en Schubert, zaterdag in het Concertgebouw in Amsterdam; om 19.30 uur voert Elmer Schönberger een gesprek met Helmut Lachenmann.

Zondag in de Beurs van Berlage het Radio Kamerorkest en solisten olv Peter Eötvös met Zimmermann, Lachenmann en Rihm.

Dinsdag, woensdag en donderdag staat het Tanztheater Wuppertal van Pina Bausch met de produktie Nelken in Carré.

Het jaarlijkse RAI-concert door het Concertgebouworkest in samenwerking met het HF staat zaterdag onder leiding van Jevgeni Svetlanov. Op het programma staat onder meer Tsjaikovski's Vioolconcert (door Vadim Repin) en Moesorgski's Schilderijen van een tentoonstelling.

De opera Die Meistersinger von Nürnberg van Richard Wagner olv Hartmut Haenchen, vanavond, 27 en 30 juni in het Muziektheater. Aanvang 17.30 uur.

Het Stockhausen-retrospectief in de Beurs van Berlage: vanavond vijf kortere stukken door Ellen Corver (piano), Simon Stockhausen (synthesizer), Andreas Boettger (slagwerk) en het ASKO Ensemble, zaterdag Stockhausens Mantra für zwei Pianisten, door Ellen Corver en Sepp Grotenhuis.

In het Filmmuseum tot en met 28 juni de video-installatie Theresienstadt: film of waarheid van Kees Hin en Sandra van Beek.

Ook in het Filmmuseum een reeks Tsjechov-films, dagelijks om 19 uur; dagelijks om 21.30 uur Pina Bausch en de danstraditie, films over Bausch en andere danspioniers.

Meer over