'Hogere prijs ABN en Fortis was bekend'

De onderhandelaars die op 3 oktober 2008 ABN Amro en Fortis Nederland nationaliseerden, wisten op dat moment dat de prijs hoger zou uitvallen dan de 16,8 miljard euro die de staat toen betaalde.

ROBERT GIEBELS

DEN HAAG - Zo was toenmalig premier Balkenende, minister van Financiën Wouter Bos en DNB-president Wellink destijds bekend dat er nog een afschrijving van enkele miljarden op tafel lag. 'Dat was een stevig bedrag', zei Rudi Kleijwegt donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie- De Wit die de kredietcrisis onderzoekt. Kleijwegt was destijds toezichthouder bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Bernard ter Haar, de toenmalig directeur financiële markten van het ministerie van Financiën, zei bij zijn eerste verhoor vorige week dat de onderhandelaars en DNB niets wisten van kosten of bedragen boven de 16,8 miljard. De twee banken en Fortis-verzekeraar ASR zullen de staat ruim 30 miljard euro kosten. Indien ABN Amro, waarin Fortis inmiddels is opgegaan, en ASR voor minder dan dat bedrag worden verkocht, lijdt de Nederlandse belastingbetaler dus verlies. Zelfs ABN Amro-baas Gerrit Zalm is ervan overtuigd dat dit gaat gebeuren.

Kleijwegt benadrukte dat de 30 miljard op het moment van nationalisatie niet bekend was. Wel dat 'het meer zou worden' dan de 16,8 miljard euro overnamesom. 'Er was immers kapitaaltekort.' Ook moest ABN Amro nog een bedrag aan goodwill betalen aan Banco Santander, een van de overnemende banken. 'Dat was bij de onderhandelaars bekend', zei Kleijwegt. Volgens commissielid Helma Neppérus ging het daarbij om een bedrag van 6 miljard euro. 'Nee, het was lager', reageerde Kleijwegt. 'Ik weet het niet precies, maar het was een stevig bedrag.'

Na de nationalisatie bleek dat bij de onderhandelingen enkele zaken over het hoofd waren gezien. Zo kostte een ogenschijnlijk boekhoudkundige, ondergeschikte kwestie de staat 6,5 miljard euro.

Verder leed Fortis een verlies van 1 miljard euro door de piramidebeleggingen van meesteroplichter Bernie Madoff. En de Europese Commissie handhaafde tot ieders verbazing de uit 2007 stammende eis dat ABN Amro delen moest verkopen, hetgeen met fors verlies gebeurde.

'Als ik nu terugkijk', zei Fortis Nederland-directeur Jan van Rutte tegen de enquêtecommissie, 'is de prijs te hoog geweest.' Op het moment van nationalisatie taxeerde hij de prijs als 'fors, maar niet vreemd'.

undefined

Meer over