Cijfers bij het nieuws

Hoger tempo van vaccineren in de VS resulteert in lagere sterfte in de verpleeghuizen

De VS hebben een hoger tempo met vaccineren dan de Europese Unie. Met dank aan de Leidse farmaceut Janssen. Nederland bevindt zich binnen de Europese Unie met vaccineren inmiddels in de middenmoot.

Een Amerikaanse zorgmedewerker krijgt een prik in het Levi's Stadium in San Francisco, dat nu dienstdoet als vaccinatielocatie.  Beeld EPA
Een Amerikaanse zorgmedewerker krijgt een prik in het Levi's Stadium in San Francisco, dat nu dienstdoet als vaccinatielocatie.Beeld EPA

Met de goedkeuring van het vaccin van het Nederlandse Janssen hebben de Verenigde Staten sinds dit weekeinde een vierde vaccin in handen. De Europese Unie mag momenteel pas drie vaccins toedienen. De snellere goedkeuring van vaccins vertaalt zich in de VS ook in een hoger tempo van het vaccineren. De Verenigde Staten liggen ver voor op de Europese Unie met het aantal toegediende doses coronavaccins. De VS prikte sinds 20 december in rap tempo 72,8 miljoen doses, omgerekend 21,7 per 100 inwoners. Inmiddels is 7 procent van de bevolking met twee doses volledig gevaccineerd. De Europese lidstaten tellen gezamenlijk zo’n 32,3 miljoen toegediende doses, 7 per 100 EU-burgers. Nederland bevindt zich binnen de Europese Unie met vaccineren inmiddels in de middenmoot, maar de laatste week is het tempo wel hoger dan veel omliggende landen. Van de 27-EU landen moet Nederland qua tempo vooral enkele kleine landen voor zich laten.

Vaccinatie in VS verlaagt sterfte in verpleeghuizen

Het vaccineren van bewoners in verpleeghuizen laat ook in de Verenigde Staten al een duidelijk effect zien. Nadat in januari de vaccinatie op stoom kwam, is het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen in de Verenigde Staten gestaag aan het dalen. Waar in de hele VS er juist nog een stijging was van het aantal sterfgevallen, daalde in verpleeghuizen de sterfte al. Vooral de laatste weken is er een flinke daling van het aantal sterfgevallen, een aanwijzing volgens de deskundigen dat de vaccinatie effect begint te hebben. Ook het aantal besmettingen in verpleeghuizen in de VS is al enige weken flink aan het dalen.

Meer over