NieuwsDood Mitch Henriquez

Hoge Raad: veroordeling agent in zaak-Henriquez blijft in stand

De Hoge Raad houdt de veroordeling van één van de twee politieagenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, in stand. In juni 2019 werd deze agent door het Haagse gerechtshof veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Hij was degene die een nekklem aanlegde. De andere agent werd door het gerechtshof Den Haag vrijgesproken.

Elsbeth Stoker
De familie van Mitch Henriquez in november 2017 tijdens het proces tegen de twee politieagenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De familie van Mitch Henriquez in november 2017 tijdens het proces tegen de twee politieagenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dinsdag oordeelde de hoogste rechter, net als het gerechtshof, dat de betrokken agent te veel geweld bij de aanhouding had gebruikt. Hij paste te lang en te krachtig de risicovolle methode van de nekklem toe bij de aanhouding.

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez werd in 2015 bij een Haags muziekfestival op gewelddadige wijze aangehouden, nadat hij had geroepen dat hij een ‘wapen’ bij zich had en op zijn kruis had gewezen. Henriquez zou een stuk of vijf biertjes op hebben gehad. Er waren vijf agenten nodig om hem tegen de grond te werken, omdat hij zich tegen zijn arrestatie verzette. Een agent spoot pepperspray in zijn ogen en sloeg hem tegen zijn neus, een ander hield hem in een nekklem.

Henriquez werd onwel, maar de agenten besloten hem mee te nemen naar het bureau. Pas daar begonnen ze met reanimeren. De Arubaan overleed een dag later. Zijn dood leidde destijds tot dagenlange rellen en protesten tegen racisme en politiegeweld in de Haagse Schilderswijk.

Hartfalen

Twee agenten werden uiteindelijk vervolgd voor zijn dood. In eerste aanleg in 2017 vroeg het Openbaar Ministerie de rechtbank hen alleen schuldig te verklaren, maar niet te straffen. Een van de argumenten was dat deskundigen het niet eens waren over de vraag of de nekklem tot de dood van Henriquez had geleid. Het OM weet zijn dood aan hartfalen en stress. De rechtbank veroordeelde de twee agenten eind 2017 vervolgens tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar.

De agenten gingen tegen dit vonnis in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie maakte tijdens het hoger beroep een ommezwaai en besloot hogere straffen te eisen: een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een beroepsverbod van twee jaar. Uit nieuw onderzoek was inmiddels gebleken dat de nekklem wel degelijk een belangrijke bijdrage aan zijn dood had geleverd. Ook vond het OM dat de twee agenten weinig inzicht toonden: ze bleven volhouden dat ze niets verkeerd hadden gedaan.

De vier belangrijkste momenten in de Mitch Henriquez-zaak op een rij:

- Bijna 2 jaar na het voorval: strafzaak uitgesteld naar november 2017 door twijfels doodsoorzaak
De zaak over de dood van Henriquez wordt uitgesteld naar november dit jaar. Een deskundige trekt in een nieuw rapport een andere conclusie dan de forensisch patholoog. Niet verwurging, maar een hartritmestoornis zou de doodsoorzaak zijn. Door die nieuwe conclusie moet een derde deskundige uitsluitsel bieden.

- Ruim een jaar na het voorval: twee agenten vervolgd voor dood Henriquez, wat deden zij fout?
Het Openbaar Ministerie vervolgt twee van de vijf agenten voor de dood van Mitch Henriquez. De agenten wordt doodslag dan wel dood door schuld ten laste gelegd. Vooral het gebruik van de nekklem wordt hen aangerekend: de Rijksrecherche oordeelde in november 2015 al dat de dood van Henriquez verklaard kan worden door het geweld van de agenten.

- Een week na het voorval: wat gebeurde er met Mitch Henriquez?
Mitch Henriquez, op vakantie in Nederland om zijn zwangere dochter te bezoeken, wordt met flink geweld overmeesterd door de politie. Eén van de politiemannen klemt zijn armen om de nek van Henriquez, een ander houdt zijn benen vast. Een derde heeft een knuppel: wat gebeurde er op die bewuste avond met Mitch Henriquez?

- Twee dagen na het voorval: Mitch Henriquez overlijdt na arrestatie, protesten in Schilderswijk lopen uit de hand
Op een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag wordt de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez hardhandig gearresteerd. Een dag later overlijdt hij in het ziekenhuis, waarop protesten in de Schilderswijk uit de hand lopen. Er worden vergelijkingen gemaakt met dodelijke arrestaties van zwarte inwoners in Amerika en ook de term etnisch profileren valt. De overheid stuntelt met verklaringen over de toedracht.

Meer over