Hoge Raad geeft meerookster gelijk

Er is een doorbraak bereikt in de strijd tegen het meeroken op het werk. De Isala Klinieken uit Zwolle moeten een schadevergoeding betalen aan een secretaresse die tijdens werktijd in de tabaksrook moest zitten.

ANP

Dinsdag werd bekend dat de Isala Klinieken uit Zwolle een schadevergoeding moeten betalen aan een secretaresse die tijdens werktijd in de tabaksrook van twee medisch specialisten moest zitten. De kwestie dateert van voor 2004, toen er nog geen rookverbod op de werkplek gold.

De vrouw had astma en werkte bij het ziekenhuis in de periode 1999-2000. Ze gaf kort na haar aantreden aan last te hebben van de rook. De artsen rookten vervolgens alleen nog op hun werkkamer, maar omdat de kantoren aan elkaar grensden, werd de vrouw nog steeds blootgesteld aan de rook.

In 2000 meldde de vrouw zich ziek wegens benauwdheid. In 2001 werd ze arbeidsongeschikt verklaard. Het ziekenhuis beëindigde haar contract in 2003. De vrouw stapte naar de kantonrechter met een schadeclaim. Die werd haar toegewezen, maar het ziekenhuis ging in beroep. De kwestie speelde tot voor de Hoge Raad.

Het is niet bekend hoe hoog de schadeclaim wordt. De onderhandelingen daarover lopen nog. De FNV denkt dat er meer werknemers rondlopen die voor 2004 schade hebben opgelopen door meeroken op het werk. De vakbond denkt dat de uitspraak andere werknemers die claimen ziek(er) te zijn geworden door roken op het werk, kan helpen.

Meer over