Hoge Raad: fiscus mag beelden snelwegcamera niet inzetten voor controle lease-auto

De Belastingdienst mag voor de controle van rittenregistraties voor lease-auto's  geen foto's gebruiken die zijn gemaakt met snelwegcamera's. Dat oordeelde de Hoge Raad vrijdag.

Jeroen van Wensen
Snelwegcamera's bij de grens met België Beeld Marcel van den Bergh
Snelwegcamera's bij de grens met BelgiëBeeld Marcel van den Bergh

Drie werknemers reden van 2010 tot en met 2012 in een auto van de zaak. Jaarlijks overlegden zij aan de Belastingdienst een rittenregistratie waaruit bleek dat het privégebruik van de auto onder de 500 kilometer per jaar bleef. In dat geval hoeft er geen belasting te worden betaald over de auto want dan geldt er geen fiscale bijtelling.

De belastinginspecteur vertrouwde de rittenadministratie echter niet en legde de ingezonden rittenregistraties langs camerabeelden van het Korps landelijke politiediensten. De beelden zijn gemaakt met snelwegcamera's die zijn voorzien van automatische nummerplaatherkenning.

Onjuiste informatie

De belastinginspecteur ziet dan dat de auto's zijn gesignaleerd op locaties die niet overeenkomen met de opgegeven ritten. Dus concludeert de Belastingdienst dat de werknemers onjuiste informatie hebben verstrekt. Volgens de inspecteur is er meer dan 500 kilometer per jaar met de auto gereden. Wat volgt is een fiscale naheffing over de jaren 2010 tot en met 2012. Hoe hoog de naheffing is, vertelt de uitspraak niet. De bijtelling kan oplopen tot 25 procent van de nieuwwaarde van de auto. En dan volgen er ook nog boetes omdat er ten onrechte geen belasting is betaald.

De werknemers gaan in bezwaar en beroep. Eerst bij de lage rechter, dan bij het hof en uiteindelijk belandt de zaak bij de Hoge Raad. Die oordeelt als hoogste rechter dat de belastingdienst met deze controle te veel inbreuk maakt op het privéleven van de betrokkenen. De Nederlandse wet kent geen grondslag om de camerabeelden voor belastingdoeleinden te gebruiken en daarmee handelt de Belastingdienst in strijd met het Europees verdrag voor de rechten van de mens. Het gaat hier namelijk, zo zegt de Hoge Raad, 'niet om één of enkele waarnemingen in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen, vastleggen, bewerken en jarenlang bewaren van gegevens over de bewegingen van voertuigen op diverse plaatsen in Nederland.'

In twee van de drie zaken voerde de belastinginspecteur naast de foto's ook verkeersovertredingen aan als bewijs dat de rittenadministratie niet deugt. Het Hof moet daarom nogmaals bepalen of de rittenregistratie in orde is, maar de foto's mag de Belastingdienst niet gebruiken. In het derde geval maakte de belastinginspecteur uitsluitend gebruik van beelden van de snelwegcamera's - die werknemer gaat vrijuit.

Meer over