Hoge posten EU bijna rond

Nu het eindspel nadert om de verdeling van de hoge functies in Europa, lijkt een van de topposities aan Nederland voorbij te gaan. Dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) langer aanblijft als voorzitter van de eurogroep is vrijwel uitgesloten nu de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag openlijk haar steun heeft uitgesproken voor de Spaanse minister Luis de Guindos.

De Spaanse minister Luis de Guindos en huidig voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem. Merkel sprak maandag openlijk haar steun uit voor de Guindos als opvolger van Dijsselbloem. Beeld ANP
De Spaanse minister Luis de Guindos en huidig voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem. Merkel sprak maandag openlijk haar steun uit voor de Guindos als opvolger van Dijsselbloem.Beeld ANP

De Duitsers hebben grote invloed op de selectie van de nieuwe schatkistbewaarder van de eurozone . Die aanstelling is deel van de functiecarrousel die voorafgaat aan het aantreden van de nieuwe Europese Commissie, op 1 november. Zaterdag overleggen de regeringsleiders over de verdeling van de topposities. Achter de schermen is het een ingewikkeld schaakspel, waarmee premier Mark Rutte al maanden bezig is. Nederland is een van de weinige landen die nog niet bekend hebben gemaakt wie hun kandidaat is.

De naam van Dijsselbloem lijkt door de laatste zet van de Duitsers steeds meer van tafel te verdwijnen. De optie om hem te kandideren voor een andere toppositie in Europa - namelijk als eurocommissaris - is de afgelopen weken steeds onaantrekkelijker geworden, omdat Brussel naarstig zoekt naar vrouwelijke kandidaten. Minimaal negen vrouwen wil de nieuwe voorzitter van de Europese Unie, Jean-Claude Juncker, in zijn team - hij heeft tot nog tot pas vier vrouwelijke kandidaten doorgekregen vanuit de 28 EU-lidstaten. Daar komt bij: Dijsselbloem en Juncker zijn geen beste vrienden sinds Dijsselbloem opmerkingen heeft gemaakt over Junckers drankgebruik.

Vanuit de schaduw achter Dijsselbloem komt wel de naam van minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel steeds nadrukkelijker naar voren. De ambitieuze en internationaal georiënteerde Ploumen wil wel - al zegt ze daar zelf niets over - en volgens ingewijden heeft haar cv in Brussel indruk gemaakt. Ploumen was voor haar ministerschap onder meer voorzitter van de PvdA.

Bronnen rond het kabinet durven nog niet uit te sluiten dat Merkel een rookgordijn heeft opgetrokken rond Dijsselbloem. 'Dat zij nu een Spanjaard voor de eurogroep naar voren schuift, kan onderdeel zijn van een groter spel om Dijsselbloem op een mooie andere plek te krijgen, zoals eurocommissaris voor Economische en Monetaire zaken', zegt een bron. Het zou dan een uitruil zijn, die achter de schermen is overeengekomen tussen Merkel, Rutte en de Spaanse premier.

De post van de huidige begrotingstsaar Olli Rehn is nog gewilder dan die van eurogroepvoorzitter. De eerste functie biedt de mogelijkheid wetgeving te maken voor EU-lidstaten, de tweede is meer coördinerend van aard. Mocht Dijsselbloem op Rehns stoel terechtkomen, dan betekent dat een invloedrijke plek voor Nederland. Andere landen moeten dan alsnog op zoek naar vrouwen.

Machtige positie

Mocht toch Ploumen de beste pion blijken, dan is het logisch dat Nederland de post van Buitenlandse Handel opeist - eveneens een invloedrijke economische post. Dat Nederland een machtige positie kan verlangen is aannemelijk, gezien de miljarden die Nederland heeft bijgedragen aan de redding van de euro. Rutte kan, met steun van Merkel, met zijn vuist op tafel slaan.

Het getouwtrek kan nog tot half september aanhouden. Zaterdag hopen de regeringsleiders het in elk geval eens worden over de opvolger voor Europees president Herman Van Rompuy. Verder moet bepaald worden wie de nieuwe EU-buitenlandchef wordt, als opvolger van Catherine Ashton. Voor deze plek is vaak de naam genoemd van minister Frans Timmermans, maar dat lijkt sinds gisteren van de baan. Volgens Brusselse logica gaat deze functie naar een Oost-Europeaan nu een Spanjaard mogelijk wordt voorgedragen als eurogroepvoorzitter.

Juncker stelt dat het na zaterdag nog een tot twee weken duurt voordat hij de complete samenstelling van de Europese Commissie bekendmaakt. Zijn ploeg treedt op 1 november aan.

undefined

Meer over