Hoge militaire functie voor vicepresident Xi Jinping van China

PEKING - De Communistische Partij van China heeft de Chinese vicepresident Xi Jinping een topfunctie gegeven in een orgaan dat toezicht houdt op het militaire apparaat in het land. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag gemeld.

De vicepresident van China, Xi Jinping. Beeld reuters
De vicepresident van China, Xi Jinping.Beeld reuters

Volgens waarnemers komt de 57-jarige Xi door zijn promotie tot vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie (CMC) van de Communistische Partij nadrukkelijk in beeld als opvolger van president Hu Jintao. Hu geeft vermoedelijk eind 2012 zijn post op als leider van de Communistische Partij. Begin 2013 komt naar verwachting een eind aan het presidentschap van Hu.

De promotie van Xi had plaats op de slotdag van de jaarlijkse vergadering van de Communistische Partij. Drie jaar geleden was Xi al toegetreden tot het negenkoppige politbureau van de Communistische Partij.

Xi was in het verleden werkzaam als topfunctionaris in de oostelijke provincies Fujian en Zhejiang. Ook was hij topbestuurder in Shanghai. Hij is getrouwd met een in China populaire popzangeres.
Volgens waarnemers is Xi geen favoriet van Hu. Xi zou een vertrouweling zijn van de nog altijd invloedrijke oud-president Jiang Zemin.

Meer over