Hoge boete Ferrari voor gedrag coureurs

De Italiaanse renstal Ferrari en zijn coureurs Michael Schumacher en Rubens Barrichello moeten één miljoen dollar storten in de kas van de automobielfederatie FIA wegens onbetamelijk gedrag tijdens de Grand Prix van Oostenrijk....

Schumacher kreeg de zege cadeau van Barrichello. Op gezag van de ploegleiding moest de Braziliaan, die in de race ver op kop lag, in de laatste ronde op de rem trappen om de Duitser voorbij te laten gaan.

De actie lokte een fluitconcert uit bij het publiek en leidde tot zware kritiek van de andere raceteams. Ook de FIA veroordeelde deze vorm van wedstrijdvervalsing scherp, omdat Schumacher nu meer kampioenschapspunten kreeg. De Duitser heeft in de strijd om de wereldtitel al een straatlengte voorsprong op de concurrentie.

Toch kregen Ferrari, Schumacher en Barrichello geen straf voor het onsportieve rijgedrag. Beide coureurs krijgen ook geen puntenaftrek. De boete is voor het schenden van het podiumprotocol na afloop. Schumacher overtrad namelijk de regels door Barrichello het erepodium op te duwen en hem de winnaarstrofee te overhandigen. Bovendien schoffeerde hij daarmee de Oostenrijkse kanselier, die de eerste prijs uitreikte.

De FIA verklaarde dat de federatie niet bij machte is Ferrari te straffen voor wedstrijdvervalsing. De coureurs zijn namelijk contractueel verplicht teamorders uit te voeren. 'De FIA is zich ervan bewust dat teams mogen beslissen wie van hun rijders de race mag winnen. We kunnen coureurs niet straffen voor het feit dat ze de ploegleiding gehoorzamen.'

Meer over