'Hofstad-verdachten waren navolgers Mohammed B.'

Jason W., Ismail A. en Nourridin El F. waren in navolging van Mohammed B. bereid een aanslag te plegen. De eerste twee wilden bovendien een martelaarsdood sterven...

Samen met Samir A., die in dit proces niet terechtstaat, worden zij gezien als de kern van de Hofstadgroep, het vermeende terreurnetwerk. Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, geldt als hun grote voorbeeld. Dat stelden officieren van justitie K. Plooy en A. van Dam maandag tijdens het eerste deel van hun requisitoir.

Wat de leden van de Hofstadgroep bindt, is de radicaal politieke islam. Deze wordt gekenmerkt door haat tegen de Nederlandse democratische rechtsstaat en stelt dat afvalligen en ongelovigen moeten worden gedood. Het is een ideologie die is gericht op gewelddadige destructie die nodig is om een islamitische staat te kunnen vestigen. Dit beeld zette het Openbaar Ministerie van het vermeende terreurnetwerk neer.

Volgens de aanklagers kan bewezen worden dat alle dertien verdachten lid zijn van een criminele organisatie die tot doel had het voorbereiden en plegen van terroristische misdrijven. Een groep die bestaat uit ‘voortrekkers en trendsetters’, en uit een aantal vaste aanhangers, die zich in de radicale gewelddadige ideologie lieten scholen en geen afstand van de groep namen.

Jason W. (20) en Ismail A. (23) werden op 10 november 2004, acht dagen na de moord op Van Gogh, gearresteerd in een woning in de Antheunisstraat in het Haagse Laakkwartier. Daar ging een beleg van een dag aan vooraf. De politie wilde hen met een arrestatieteam (AT) aanhouden, maar die poging liep uit op een pijnlijke mislukking. Het AT wist niet dat het tweetal, ondanks het feit dat zij al enige tijd werden afgeluisterd door de AIVD, zich had bewapend met vier handgranaten. Toen het AT de deur van de woning forceerde, gooide Jason W. een van de scherfgranaten (voorzien van 2500 kogeltjes) naar buiten. Vijf AT'ers raakten gewond. Een leger aan speciale aanhoudingseenheden kon W. en A. uiteindelijk tot overgave dwingen.

Volgens het OM hebben W. en A. hun arrestatie voorzien en hebben zij de politie doelbewust opgewacht. Zij wilden de strijd aangaan, doden en gedood worden. Volgens de aanklagers is het een wonder dat er bij het incident in het Laakkwartier geen doden zijn gevallen.

Werd het gros van de Hofstadverdachten in de dagen na de moord op Van Gogh opgepakt, Nouriddin El F. (23) wist tot juni uit handen van de politie te blijven. Hij werd in Amsterdam gearresteerd terwijl hij een op scherp staand machinepistool in zijn tas had. Volgens Plooy en Van Dam was hij vermoedelijk op weg om ‘een daad te stellen’.

Volgens een man met wie El F. gedetineerd zat, wilde deze een aanslag plegen op de politici Hirsi Ali en Wilders. Ook hij wilde, evenals Mohammed B., Jason W. en Ismail A., door zo'n moordaanslag angst zaaien onder de Nederlandse bevolking en vitale structuren van de samenleving ontwrichten, oftewel een terroristisch misdrijf plegen.

De aanklagers stelden dat de contouren van de groep al in 2003 zichtbaar werden. In dat najaar hield het OM korte tijd vijf mannen vast, onder wie Jason W., Ismail A. en Samir A. Plooy: ‘De groep van en rond deze personen bleef bestaan. Hun bedoelingen, en met name die van Mohammed B., werden later veel duidelijker.’

In totaal waren maandag negen verdachten aanwezig in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp. Onder hen was de 27-jarige Mohammed B., dit keer gekleed in westerse kledij, maar getooid met een zogenoemde rode Palestijnse sjaal. Hij onderstreepte af en toe passages in de tekst van het OM. B. heeft ervoor gekozen zelf het woord te voeren door middel van een pleidooi. Dat vindt plaats op 2 februari.

De aanklagers gaan woensdag verder met hun requisitoir. Daarin zullen zij concreet het bewijs tegen de verdachten aandragen. En er is veel bewijs, kondigden Plooy en Van Dam vast aan. Het requisitoir mondt woensdag uit in de strafeisen tegen de verdachten.

Meer over