Hof Zimbabwe verwerpt eis oppositie

Het Hooggerechtshof in Zimbabwe heeft maandag het verzoek van oppositiepartij MDC verworpen om de uitslagen van de presidentsverkiezingen van 29 maart onmiddellijk bekend te laten maken....

‘Het is een droevige dag in Zimbabwe’, reageerde MDC-advocaat Andrew Makoni. Volgens hem heeft het hof de kiescommissie ‘een blanco cheque’ gegeven.

Volgens de MDC heeft diens leider Morgan Tsvangirai de stembusgang al in de eerste ronde gewonnen, maar probeert de huidige president Robert Mugabe met fraude het pleit in zijn voordeel te beslechten. De partij wil doorgaan met de voor vandaag afgekondigde nationale staking.

De regering lijkt ook de overwinning van de oppositie bij de eveneens op 29 maart gehouden parlementsverkiezingen ongedaan te willen maken. De kiescommissie besloot zondag tot een hertelling in 23 kiesdistricten. In 22 daarvan heeft de oppositie gewonnen.

De MDC is nog bezig met een petitie voor het Hooggerechtshof om de Zimbabwaanse kiescommissie van het hertellen tegen te houden. Volgens de MDC wordt de hertelling geleid door de partij van Mugabe, ZANU-PF. Dit is in strijd met de regels van de commissie, stelde de MDC. Een eventuele hertelling had binnen 48 uur moeten gebeuren. Hier zal vandaag een rechtszaak over plaatsvinden, aldus Selby Hwacha, de advocaat voor de oppositie.

Maandag werd bekend dat zaterdag een lid van de MDC is vermoord door een supporter van Mugabe's partij. Volgens een politiewoordvoerder is onbekend of de daad politiek gemotiveerd was.

Meer over