Hof vernietigt vonnis voor moord op Munir

Het Indonesische hooggerechtshof heeft de veroordeling van de vermeende moordenaar van de mensenrechtenactivist Munir Thalib vernietigd. Dat heeft een woordvoerder van het hof woensdag gezegd....

ANP

Het hof behandelde de beroepszaak van de Garuda-piloot Pollycarpus Budihari Priyanto dinsdag achter gesloten deuren. De rechters kwamen volgens de zegsman tot de conclusie dat er onvoldoende bewijs is om de vliegenier te veroordelen wegens moord.

Een rechtbank veroordeelde Priyanto vorig jaar december tot veertien jaar cel wegens de moord op de prominente mensenrechtenactivist. Volgens het hof is echter alleen bewezen dat de piloot een document heeft vervalst. Daarvoor veroordeelde het hof hem tot twee jaar cel.

Als voorvechter van meer openheid van zaken over schendingen van mensenrechten onder oud-dictator Soeharto, maakte Munir veel machtige vijanden. Daarom vermoeden zijn nabestaanden en mensenrechtenorganisaties dat de Indonesische inlichtingendienst de moord heeft beraamd.

Een onafhankelijke commissie die in opdracht van de Indonesische regering de moord onderzocht, concludeerde eerder al dat sprake moet zijn geweest van een samenzwering tegen Munir. Zonder namen te noemen stelde zij dat daarbij ook agenten van de veiligheidsdienst betrokken waren.

Desondanks is Priyanto de enige verdachte die voor de rechter is gebracht. Hij werd door een lagere rechtbank veroordeeld voor moord omdat hij arsenicum in een glas sinaasappelsap van Munir zou hebben gedaan. Priyanto heeft steeds ontkend Munir te hebben vermoord.

Meer over