Hof verklaart zaak valse Altinks verjaard

AMSTERDAM - De schilder en kunsthandelaar Cor van L. uit Beilen wordt niet vervolgd voor het verkopen van vervalste werken van Jan Altink (1885-1971), lid van het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg. Dat blijkt uit een uitspraak die het gerechtshof in Leeuwarden vorige week heeft gedaan. Volgens het hof is deze zaak verjaard.

Tegen Van L. was aangifte gedaan door de Groningse amateur-kunstverzamelaar Johan Meijering. Die had bij hem voor 23 duizend euro tien werken van het kunstenaarscollectief gekocht, waaronder zeven schilderijen van Altink. De Ploeg profileerde zich in de jaren twintig van de vorige eeuw met im- en expressionistische verbeeldingen van het Noord-Nederlandse landschap.

Experts oordeelden later dat de tien werken vermoedelijk niet echt zijn. Meijering eiste daarop in een civiel proces schadevergoeding van Van L. In juli van dit jaar oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden dat twee werken van Altink - Reitdiep en Pic de Luc - inderdaad vals zijn. Uit technisch onderzoek was onder meer gebleken dat verf is gebruikt die dateert van na het sterfjaar van Altink.

Volgens experts heeft Van L. de werken vervalst, maar die ontkent. De rechtbank in Assen buigt zich binnenkort over de vraag hoeveel schadevergoeding aan Meijering moet worden betaald.

De kunstverzamelaar had tegen Van L. en diens vrouw ook aangifte gedaan, maar het Openbaar Ministerie in Assen had die geseponeerd. Meijering vroeg daarna het gerechtshof in Leeuwarden alsnog de vervolging van het echtpaar te gelasten. Het hof stelt echter dat de zaak verjaard is. Meijering had de werken in 1999 en 2000 gekocht. Oplichting verjaart na twaalf jaar. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk.

Meijering noemt de uitspraak van het hof 'bizar' gezien het oordeel van hetzelfde gerecht een paar maanden eerder dat ten minste twee schilderijen vals zijn. 'Ik wil schadevergoeding, maar ook dat er recht wordt gedaan.' Volgens de kunstverzamelaar had justitie na de aangifte beloofd actie te zullen ondernemen zodat de zaak niet zou verjaren.

Van L. is eerder van vervalsing van Altinks beschuldigd. Hij werd in 1992 gearresteerd na aangiften van veilinghuisexperts, maar drie jaar later vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Onderzoek Nederlands Forensisch Instituut: 180 etsen van Anton Heyboer zijn vals

Alle 180 etsen van Anton Heyboer die een jaar geleden door justitie in beslag zijn genomen bij de Amsterdamse kunsthandelaren Georges Knubben en Couzijn Simon zijn vals. Dit heeft onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Universiteit van Amsterdam uitgewezen, zo maakte het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag bekend.

Over de authenticiteit van de etsen woedt een felle discussie nadat Knubben in 2010 een boek over de werken had gepubliceerd. De twee handelaren hadden 4.500 onbekende etsen en schilderijen van Heyboer in hun bezit die volgens hen tussen 1953 en 1960 zijn gemaakt en afkomstig zijn uit de verzameling van Jozef Santen, een Haarlemse kunstenaar en vriend van Heyboer.

Maar de vrouwen met wie Heyboer samenleefde en kunstexperts betwijfelen de echtheid van deze werken. Vier personen, onder wie een collega-kunsthandelaar en een weduwe van Heyboer, deden aangifte tegen Knubben en Simon. De eerste verkoopt al tientallen jaren werk van de in 2005 overleden kunstenaar uit het Noord-Hollandse dorp Ilpendam.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil niet zeggen of er een verdachte in beeld is die de vervalsingen heeft gemaakt. Ook wil hij geen antwoord geven op de vraag of Knubben en Simon van heling worden verdacht. 'In twee maanden hopen we het onderzoek te hebben afgerond', aldus de woordvoerder.

Georges Knubben zegt het niet eens te zijn met de conclusie dat de werken vals zijn. 'Het onderzoek klopt niet. Wij gaan daar tegenin met een contra-expertise. Die werken zijn goed. Ik hoopte op een andere conclusie. We zijn er bijzonder van onder de indruk.'

undefined

Meer over