Hof spreekt top van Air Holland vrij

Noodlijdend Air Holland vond kapitaal bij geldwisselaars...

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Amsterdam Cees van Dormael, de voormalige directeur en eigenaar van Air Holland, is woensdag door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van witwassen. Ook de voormalige financiële directeur Paul G. van het failliete luchtvaartbedrijf werd vrijgesproken.

De twee werden verdacht van het aannemen van bijna 6 miljoen euro van een Hindoestaans-Surinaamse criminele organisatie. Die zou 78 miljoen euro verdiend hebben aan de handel in cocaïne. In het noodlijdende Air Holland vonden zij een investeringsproject, waarbij de miljoenen contant of via schimmige bedrijfjes werden aangevoerd.

Van Dormael kreeg de onderneming, bedoeld als concurrent voor de KLM, in 2000 in eigendom, in ruil voor een financiële injectie. Hij stak er zijn eigen kapitaal in, vergaard in de textiel en beddenhandel. Dat geld bleek al snel niet genoeg. De vliegtuigen werden in de lucht gehouden met financieel knip- en plakwerk. Financieel directeur G. kwam op de proppen met de Hindoestaanse zakenlieden als nieuwe investeerders. Die zouden hun aanzienlijke kapitaal hebben verdiend met wisselkantoren in Zuid-Amerika, en de internationale handel.

‘We konden niet kiezen welke financier we de leukste vonden’, zei Van Dormael in 2005 in een interview met de Volkskrant ‘Oké, toen Paul met die mensen aankwam, had ik intuïtief heel veel vraagtekens. Ik heb het nog gevraagd en Paul zei: ze zijn oké. Toen heb ik losgelaten.’

Beiden werden in december 2006 door de rechtbank nog veroordeeld tot celstraffen. Van Dormael kreeg 18 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 6 voorwaardelijk. De rechtbank toen: ‘Het wordt de verdachte aangerekend dat hij zich vanuit zijn vooraanstaande maatschappelijke positie heeft ingelaten met het witwassen van drugsgeld.’

Paul G. kreeg drie jaar cel. Vooral hij had lopen leuren met cash geld. ‘Hij was een sterke schakel tussen de boven- en de onderwereld’, aldus de rechtbank bij die gelegenheid.

Van Dormael noemde zijn eerdere veroordeling direct na het vonnis ‘onvoorstelbaar’. Het gerechtshof drukte zich woensdag anders uit, maar kwam tot de door hem gewenste uitspraak. Het had volgens de rechters ‘op de weg van het Openbaar Ministerie gelegen om te onderzoeken of de investeerder belangen heeft gehad in cambio-ondernemingen (wisselkantoren, red.).’ Het geld zou immers inderdaad verdiend kunnen zijn met de geldhandel.

‘Dergelijk onderzoek is niet verricht’, aldus het hof. Zonder direct bewijs voor een criminele herkomst van het geld had dat wel gedaan moeten worden.

De vliegondernemers hebben volgens het hof wel degelijk navraag gedaan naar de achtergrond van de investeerders. De geldhandel is voor het geïnvesteerde geld een ‘concrete, min of meer verifieerbare en niet op voorhand als volslagen onwaarschijnlijk aan te merken herkomst’.

Het hof gaf de directeuren zelfs een pluim. ‘Ondanks de deplorabele financiële toestand van Air Holland in die tijd en de noodzaak om snel investeerders te vinden is men niet zonder onderzoek met de investeerder in zee gegaan.’ Zo gaf Citibank op hun verzoek een verklaring af dat de investeerder een goede klant van die bank was.

Terug naar Air Holland kunnen de vrijgesproken zakenmensen niet meer. Holland Exel nam de failliete boedel over, waarna het in 2005 in handen kwam van ArkeFly, een dochtermaatschappij van de Duitse reisonderneming TUI.

Meer over