Hof Pakistan verklaart amnestie ongeldig

Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft de amnestie die president Asif Ali Zardari en duizenden andere functionarissen tegen vervolging wegens corruptie of andere misdrijven beschermde woensdag ongeldig verklaard. De uitspraak van het hof vergroot de politieke onzekerheid in Pakistan, juist nu de Verenigde Staten er op aandringen om de strijd tegen islamitische extremisten op te voeren.

AP

Een medewerker van Zardari zei dat de regering het arrest wil bestuderen alvorens te reageren.

De amnestie maakte deel uit van een regeling die onder Amerikaanse bemiddeling met de vroegere militaire machthebber Pervez Musharraf werd getroffen om de terugkeer van voormalig premier Benazir Bhutto mogelijk te maken. Zardari is de weduwnaar van Bhutto, die in 2007 bij een aanslag om het leven kwam.

Veel gewone Pakistanen en burgerrechtenactivisten moeten niets van de amnestieregeling hebben, omdat die de rijke elite ongestraft liet wegkomen met corruptie.

Als president is Zardari gevrijwaard van rechtsvervolging. Maar zijn tegenstanders zeggen dat hij helemaal niet voor het ambt in aanmerking had mogen gekomen omdat hij in het verleden is veroordeeld voor corruptie. Het bureau van de president zegt dat het om ‘onbewezen, politiek gemotiveerde beschuldingen’ gaat.

Meer over