Hof kritisch over rapport Lucia de B.

Het gerechtshof in Den Haag plaatst vraagtekens bij het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) over het geestesvermogen van Lucia de B....

Volgens het PBC lijdt de Haagse verpleegkundige, die wordt verdacht van dertien moorden en vijf pogingen daartoe, aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis. Er is sprake van 'extreme zelfhaat', aldus psychiater Wouters. De B. (42) moet volgens hem voortdurend tegenwicht bieden aan haar slechte zelfbeeld, anders pleegt zij zelfmoord. Maar in haar werk als verpleegkundige had zij een manier gevonden om 'haar zelfhaat te neutraliseren'.

Ondanks haar 'diepliggende boosheid', haar 'aperte wantrouwen jegens de medemens' en haar 'gevoel almachtig te zijn', is zij wel volledig toerekeningsvatbaar, aldus het PBC. 'Ze heeft zich intellectueel stevig ontwikkeld om de innerlijke vulkaan tot bedaren te brengen', zei Wouters. De misdrijven waarvoor zij in hoger beroep terechtstaat, houden volgens hem geen verband met haar stoornis.

De voorzitter van het hof heeft zich 'werkelijk afgevraagd' hoe het PBC tot deze conclusie is gekomen. De observatiekliniek moet heel voorzichtig opereren, legde Wouters uit. Het PBC gaat er niet van uit dat de verdachte schuldig is. 'Dan loop je het risico dat je met delicten de stoornis wilt bewijzen.'

Het is evenwel zeer goed mogelijk dat het PBC tot een andere conclusie zou komen als De B. schuldig is, beaamde Wouters. Het PBC zou in dat geval ook opnieuw moeten kijken naar de toerekeningsvatbaarheid van de verpleegkundige.

Het PBC zal zich in ieder geval nog buigen over een Riagg-dossier van De B. uit het verleden. Mogelijk biedt dat aanknopingspunten voor aanvullend onderzoek, verklaarde de psychiater.

Meer over