Hof Californië gelast einde aan homohuwelijken

Het Hooggerechtshof van Californië heeft de stad San Francisco donderdag opgedragen onmiddelijk te stoppen met het verstrekken van trouwvergunningen aan homostellen....

Omdat hij van mening is dat deze wetten in strijd zijn met de Amerikaanse grondwet biedt burgemeester Gavin Newsom van San Francisco homostellen sinds 12 februari de mogelijkheid in het huwelijksbootje te stappen. Sindsdien hebben 3700 stelletjes hiervan gebruik gemaakt.

Het hof van Californië ging in zijn vonnis niet in op de vraag of de wetten die het homohuwelijk verbieden al dan niet in strijd zijn met de grondwet. De rechters gelastten San Francisco om uiterlijk in mei of juni met argumenten te komen waarom dit wel het geval zou zijn en waarom de stad door zou mogen gaan met het voltrekken van homohuwelijken.

Conservatieve groeperingen in Californië hebben verheugd gereageerd op de uitspraak van het hooggerechtshof. Twee weken geleden weigerde hetzelfde hof nog om direct een einde te maken aan de controversiële voltrekkingen van homohuwelijken in San Francisco.

De ongehoorzaamheid van burgemeester Newsom vond navolging in onder meer twee steden in de staat New York en in een district in de staat Oregon. Het homohuwelijk is verboden in 38 van de 50 staten. Alleen in New Hampshire is het wettelijk toegestaan. Een aantal andere staten erkent een geregistreerd partnerschap voor homostellen.

Diverse conservatieve groepen, waaronder vooral orthodoxe christenen, willen dat een verbod op het homohuwelijk wordt opgenomen in de Amerikaanse grondwet. President George W. Bush liet vorige maand weten hier wel voor te voelen.

Meer over