Hof beslist snel over verhuizing proces-Bouterse

Het gerechtshof in Den Haag beslist waarschijnlijk vandaag al over het verzoek van advocaat A. Moszkowicz om het drugsproces tegen de Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse te verplaatsen van Den Haag naar Rotterdam....

Donderdag hoorde het hof de bezwaren van Moszkowicz en het verweer daartegen van procureur-generaal D. van den Broek. Op de zitting verweet het Openbaar Ministerie (OM) de advocaat van Bouterse misbruik te maken van het procesrecht. Volgens de advocaat van Bouterse hebben de Rotterdamse en Haagse rechtbank zich tegelijk met het onderzoek naar vermeende drugstransacties beziggehouden.

Inhoudelijk slaat dat bezwaar nergens op, vindt het OM. Tegen Bouterse loopt in Rotterdam geen gerechtelijk vooronderzoek en er bestaat daarom ook geen geschil tussen de rechtbanken, aldus de Haagse procureur Van den Broek.

Moszkowicz blijkt echter overtuigd van het tegendeel. Volgens hem is Bouterse vrijwel zeker één van de anonieme verdachten die door het Rotterdamse OM in het begin van de jaren negentig in kaart zijn gebracht tijdens de zogeheten 'Laundry-zaak'. In dat onderzoek noemde een getuige Bouterse als mogelijke opdrachtgever van het drugstransport.

Bovendien zijn alle vier Nederlandse transporten die Bouterse worden verweten, al eerder behandeld door de Rotterdamse rechtbank en zouden daar dus ook verder moeten behandeld, meent de advocaat.

Al eerder heeft Moszkowicz aangekondigd dat hij tegen een afwijzing van zijn verzoek in cassatie zal gaan bij de Hoge Raad. Volgens de wet moet de vervolging van Bouterse dan tijdelijk worden geschorst. Onduidelijk is echter welk voordeel de verdediging daarmee wil behalen.

De advocaat ontkende gisteren dat hij de Haagse rechtbank bevooroordeeld vindt en daarom liever naar Rotterdam wil. Ook de problemen rond de bezorging van de dagvaarding aan Bouterse hebben volgens hem niets met zijn bezwaren te maken. 'Wanneer ik niets doe, zou eventueel later kunnen blijken dat de Haagse rechtbank in deze zaak niet bevoegd is. Dan moet alsnog alles verhuizen naar Rotterdam. In feite probeer ik mijn cliënt dus tijd te besparen.'

Meer over