Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops woensdag  in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

GerechtshofGeert Wilders

Hof beslist: hoger beroep tegen Geert Wilders gaat door

Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops woensdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.Beeld Remco de Waal / ANP

Het gerechtshof heeft donderdagochtend besloten dat het hoger beroep tegen PVV’er Geert Wilders doorgaat. Advocaat Geert-Jan Knoops verzocht het hof dinsdag de zaak tegen de partijleider te staken, maar het hof ziet daar nog geen reden voor en vindt dat de zaak kan doorgaan met het pleidooi.

Wilders’ advocaat liet direct na het besluit van het hof weten zich te beraden op een reactie. Deze komt later donderdagochtend.

Knoops verzocht dinsdag om het proces te staken, omdat er volgens hem steeds meer aanwijzingen zijn dat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) zich in 2014 met de vervolging van Wilders heeft bemoeid. Daarom zou het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard moeten worden in de vervolging, aldus de advocaat.

Het OM ontkent de bemoeienis vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het OM heeft de beslissing om Geert Wilders te vervolgen zelf genomen en niemand anders, benadrukten de advocaten-generaal meerdere malen in de rechtszaal. Tijdens een eerdere zitting in juni hebben de aanklagers wel gezegd dat het OM de minister destijds over het vervolgingsbesluit heeft geïnformeerd. ‘Dat moet ook volgens de wet, zodat de minister opmerkelijke OM-besluiten niet uit de krant hoeft te vernemen.’ Maar, benadrukten ze: het OM heeft die vervolgingsbeslissing eigenstandig genomen.

WOB-verzoek

Afgelopen week kwam er via een WOB-verzoek van RTL Nieuws onder meer een nota naar buiten waarop Opstelten een handgeschreven aantekening heeft gemaakt. Daarop staat dat er punten besproken moeten worden over de zaak-Wilders. Een minister mag zich niet met een vervolgingsbeslissing bemoeien, tenzij hij een officiële aanwijzing geeft. Het hof Den Haag besloot dat het OM nadere informatie moest geven. Het OM moest voor woensdagmiddag een aantal ambtsberichten verstrekken die de OM-top destijds aan het ministerie van Justitie en Veiligheid stuurde.

'Minder Marokkanen’

De PVV-politicus Geert Wilders staat terecht voor zijn uitspraken: in 2014 zei hij bij twee gelegenheden ‘minder Marokkanen’ te willen. De rechtbank heeft hem daarvoor eind 2016 veroordeeld, maar geen straf opgelegd. De rechters oordeelden destijds dat Wilders zich schuldig maakte aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie (OM) ging daartegen in beroep. Afgelopen juli eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 5.000 euro tegen Wilders.

Waren de uitspraken van Geert Wilders grensoverschrijdend?

In 2014 zei PVV-leider Geert Wilders twee keer ‘minder Marokkanen’ te willen. Waren zijn uitspraken een verspreking, of had hij er goed over nagedacht? Lees hier een reconstructie.

De rechtbank oordeelde in 2016 dat Wilders’ uitspraken strafbaar zijn. Lees hier het oordeel van de rechter.

Al vanaf het begin van het proces stelt Wilders dat hij oneerlijk behandeld wordt en dat er sprake is van een politiek proces. Ook in hoger beroep stelt hij dat er sprake is van een complot.

Meer over