Hof bekijkt niet reanimeren Rishi

Het gerechtshof in Den Haag gaat onderzoeken of drie agenten alsnog moeten worden vervolgd voor het niet reanimeren van Rishi Chandrikasing, de 17-jarige jongen die vorig jaar op het station Hollands Spoor in Den Haag werd neergeschoten.

DEN HAAG - Rishi werd op 24 november 2012 november door een dodelijke politiekogel in zijn hals getroffen. De politie kreeg een melding dat de tiener op het station een Engelsman bedreigde met een vuurwapen. Drie agenten kwamen met getrokken wapens op de verdachte af. Toen de jongen vervolgens wegrende, schoot een van de agenten hem neer.

Rishi viel direct op de grond, een wapen werd niet gevonden. Het ambulancepersoneel dat na negen minuten arriveerde, constateerde dat de jongen nog leefde en begon hem te reanimeren. De jongen overleed twee uur later in het ziekenhuis.

Eerder besloot het Openbaar Ministerie de reanimatiekwestie te seponeren. Alleen de agent die de jongen neerschoot, werd vervolgd. Maandag spreekt de rechtbank in Den Haag zich over dit schietincident uit.

De advocaat van de familie van het slachtoffer, Michael Ruperti, probeert nu vervolging voor het niet reanimeren af te dwingen via een artikel 12-procedure bij het Haagse gerechtshof.

Eerder was Ruperti eenzelfde procedure begonnen met het verzoek het OM te dwingen de agent die Rishi heeft neergeschoten, voor moord te vervolgen. Die klachtprocedure verviel nadat de officier van justitie 'moord' had toegevoegd aan de aanklacht (waarvoor hij vrijspraak eiste omdat er geen sprake zou zijn van voorbedachten rade).

Daarnaast loopt bij het gerechtshof ook nog een klachtprocedure tegen een collega van de schietende agent. Volgens advocaat Ruperti werkte deze man zo nauw samen met de agent die uiteindelijk schoot, dat ook hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van de Rishi.

De zaak is vooral omstreden omdat de jongen ongewapend was. Uit beelden van camera's op het station Hollands Spoor blijkt bovendien dat de schietende agent niet stilstond toen hij schoot, wat eigenlijk wel had gemoeten.

undefined

Meer over