Hof: Abu Hamza mag worden uitgeleverd

Groot-Brittannië mag de radicale moslimgeestelijke Mustafa Kamal Mustafa, ook bekend als Abu Hamza al-Masri, en vier anderen uitleveren aan de Verenigde Staten. Het land handelt hiermee niet in strijd met de wet. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag gezegd.

Abu Hamza Beeld ap
Abu HamzaBeeld ap

Al-Masri wordt in de VS gezocht voor diverse aan terreur gerelateerde activiteiten, waaronder de oprichting van een trainingskamp van Al-Qaida in de Amerikaanse staat Oregon. Momenteel zit hij in Groot-Brittannië een gevangenisstraf van zeven jaar uit.

Groot-Brittannië wil Al-Masri uitleveren aan de VS, een beslissing waartegen de verdachte in beroep ging. Toen zijn beroepsmogelijkheden waren uitgeput togen hij en zijn medeverdachten naar het Europees Hof in Straatsburg. De vijf kunnen in de VS levenslang krijgen, een gevangenschap die zo lang en hardvochtig zou zijn dat er volgens hen sprake is van schending van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens het artikel mag 'niemand onderworpen worden aan marteling, een inhumane of vernederende behandeling of straf'.

Daadwerkelijke uitlevering vindt echter niet plaats zolang het vonnis niet is bestendigd, benadrukte het Hof. Dat kan maanden duren. Ook een succesvol beroep tegen het oordeel van het Hof kan uitlevering nog blokkeren.

Over een zesde verdachte deed het Hof geen uitspraak. Eerst wordt nieuwe informatie afgewacht over de schizofrenie van deze persoon en de omstandigheden waaronder hij in een Brits hospitaal ligt.

Meer over