Hoepla! Weer een beenworp!

Dick Bos heeft aan gesloten deuren geen boodschap. Als zich hierachter 'een crimineel of een mogelijk slachtoffer bevindt, trapt of slaat hij het obstakel aan diggelen.'Zijn goedbedoelde vernielzucht is nauwkeurig geboekstaafd door Rich Thomassen in De wereld van Dick Bos – De stripheld die jiu-jitsu populair maakte in Nederland....

Stoerder dan deze held kun je niet zijn. Na een knokpartij is Dick Bos zelfs niet op een zweetdruppeltje of een losse haarlok te betrappen. 'Hoepla!'zegt hij als hij een gangster met een welgemikte beenworp uitschakelt. Intussen kleeft zijn colbert kreukloos om zijn gewelfde borstkas, alsof er brillcream op zit. De schepper van de gentleman-judoka is Alfred Mazure, die zijn eigen naam afkortte tot Maz en van 1941 tot 1969 stripboekjes voltekende.

In totaal zijn er ongeveer drie miljoen exemplaren van verkocht, maar dat hadden er nog veel meer kunnen zijn. Al in 1942 kreeg Mazure bezoek van twee Duitsers die voorstelden om van Dick Bos een Duitse spion te maken. Zij zouden zorgen voor een vertaling en die in een oplage van een miljoen in Berlijn laten drukken. Mazure bedankte voor het aanbod. Daarop werd Dick Bos verboden lectuur.

Na de oorlog kon de reeks worden voorgezet. De populariteit van het genre – 'beeldromans'van 13 bij 9 centimeter over misdaadbestrijders – was groot, maar alleen bij de jeugd. Wie in naoorlogs Nederland opvoedkundig gezag genoot, was fel gekant tegen deze 'flodderstrips', zoals het ministerie van OK & W dat schoolbestuurders adviseerde om verspreiding van de boekjes tegen te gaan.

In 1948 vermoordde een vijftienjarige jongen zijn vriendinnetje door haar op de spoorrails vast te binden. In zijn slaapkamer werden beeldromans gevonden en de conclusie lag voor de hand: deze verderfelijke lectuur had hem tot zijn afschuwelijke daad gebracht. Het was de katholiek Godfried Bomans die het voor Dick Bos opnam: 'De lectuur is gezond', schreef hij in Elseviers Weekblad. Wel vond hij dat de beeldromans te weinig 'denkkracht'van de lezer vergden. Maar: 'Dit is een aesthetisch tekort, geen zedelijk gebrek.'

Meer over