Hoensbroek leeft van import

Kampioen van Nederland zullen de driebanders uit Hoensbroek na de 4-4 zaterdag tegen de grootste concurrent Hengelo wel worden. Drie ronden voor het einde liggen ze twee punten voor op Hengelo en Zundert en het slotprogramma ziet er alleszins redelijk uit....

AB SCHREIJNDERS

Van onze verslaggever

Ab Schreijnders

HOENSBROEK

Het grootste probleem is de geografische ligging, de uithoek van Nederland. Voor de biljarters van het eerste team, de Brabander Dick Jaspers, de Deen Tony Carlsen, de Belg Roland Forthomme en Dick van Uum uit Utrecht, is dat geen bezwaar. Zij reizen regelmatig de halve wereld over, en Hoensbroek heeft een budget van ruim een ton om ze heel behoorlijk te betalen. De andere topverenigingen uit de eredivisie hebben overigens een begroting, gelijk aan of zelfs iets hoger dan die in Hoensbroek.

Heinz Jacobs is al sinds 1986 de grote man van Hoensbroek. En hij maakt zich zorgen. Niet over het eerste team natuurlijk, maar over de mindere goden. Tekenend is de situatie zaterdagavond. De meeste driebanders en hun fans zijn al lang vertrokken. Er wordt nog volop gebiljart in de fraaie speelzaal van hoofdsponsor Fair Play Center aan de Markt. Veel jongens èn meisjes lopen er met een keu rond, maar die spelen dan wel op de snooker- en pooltafels. Slechts een enkeling gaat driebanden.

En dat is de tweede moeilijkheid. Er is geen voorbeeldfunctie voor de Limburgse jeugd. Er werden, niet alleen in Hoensbroek trouwens, dure spelers geïmporteerd. Want waar vind je een driebandenvedette uit de eigen streek? De naam van Jean Bessems valt. Jacobs heeft de veelvoudig kampioen kunststoten proberen te strikken. Maar eigenlijk zijn Bessems prestaties in die andere discipline te wisselvallig voor een contract.

En zo zal het gebeuren dat Hoensbroek 1 de titel in de sterkste competitie ter wereld gaat overnemen van Hengelo, maar dat Jacobs volgend seizoen de lagere teams moet terugtrekken uit de competitie. Tweeënzeventig leden telt de club in totaal. Te weinig aanwas is er. En voor een habbekrats rijden de mindere goden echt niet vele kilometers naar het uiterste zuiden.

Over belangstelling heeft Jacobs zaterdagmiddag niet te klagen. De per bus en met eigen vervoer gekomen Hengelose fans fleuren de onbetwiste topper in de eredivisie op. Limburgse fans voor dergelijke partijen in het driebanden blijken er nog genoeg te zijn. Het kijken noodt zelfs uit tot zelf doen. Maar dan wordt dus gekozen voor de spelletjes waarin de ballen in de zakken verdwijnen.

Bij de Biljartclub Hengelo is de Zweed Torbjörn Blomdahl kopman, staat Raimond Burgman uit Baarn als tweede op de lijst en is Eddie van de Looy uit Veldhoven de nummer vier. Alleen Ben Velthuis, de reus van 2.04 meter uit Oldenzaal, komt uit de eigen regio.

Tot begin november draaide de club op volle toeren. Toen werd drie keer op rij verloren, onder meer met 7-1 in eigen zaal tegen Hoensbroek. Alleen bij een zege zaterdag was Hengelo terug in de race gekomen. Na de remise lijken de twee wedstrijdpunten en de acht partijpunten achterstand onoverbrugbaar.

Onlangs vond de BC Hengelo als laatste in de eredivisie een sponsor, voor drie jaar, en die komt ook niet uit de buurt: het automatiserings- en computerbedrijf ProCall uit Zeist. Groot voordeel: de opbrengst van de bingo-avonden in Hengelo kan nu voor andere doeleinden worden gebruikt.

Voor beide clubs geldt dat de competitieketting van vier man net zo sterk is als de zwakste schakel. Want al kan viervoudig wereldbekerwinnaar Blomdahl vrijwel alles en is ook Burgman tot veel in staat, het topduo is afhankelijk van de prestaties van de nummers drie en vier, Velthuis en Van de Looy. Als dat tweetal in gebreke blijft, zoals zaterdag, is een remise het maximale resultaat.

Bij Hoensbroek lagen die zwakke punten zaterdag nu juist bij het koningskoppel Jaspers en Carlsen. De St Willebrorder verloor van Blomdahl (50-47 in 28 beurten), ondanks een knappe serie in de nabeurt die door een ongelukkige klos op elf afbrak. Carlsen is de laatste twee maanden volledig van slag, en Burgman had met zijn gedegen spelletje geen kind aan de Deen.

Met een beetje geluk had Hoensbroek zelfs definitief kunnen toeslaan. De moeizame overwinning van vierde man Van Uum op Van de Looy en de heel wat sprankelender zege van de Waal Forthomme, die met een schitterende serie van negentien van acquit ging, op Velthuis, hadden de nederlaag van ploeggenoot Carlsen uitgewist.

Forthomme doet zijn naam trouwens alle eer aan. Hij verloor slechts één van zijn vijftien competitieduels.

Daardoor kwam het aan op de laatste partij, tussen de nummers één en twee van de wereldranglijst: Jaspers en Blomdahl. De Nederlander had lange tijd de leiding (15-3 en 29-20), maar Blomdahl was in het tweede deel ongenaakbaar. Met series van zeven en acht maakte hij de achterstand ongedaan (36-41). Een nieuwe reeks van zeven in de 27ste beurt velde Jaspers, die pas in de nastoot nog even zijn tanden liet zien.

COMPETITIE: eredivisie driebanden: Hoensbroek - Hengelo 4-4. Jaspers - Blomdahl 47-50 (28 beurten), Carlsen - Burgman 35-50 (33), Forthomme - Velthuis 50-31 (27), Van Uum - Van de Looy 50-47 (46).

Heeswijk-Dinther - Zundert 2-6. Saginer - R. Ceulemans 50-21 (21), Dielis - Caudron

36-50 (40), Weijenburg - Broeders 39-50 (32), Habraken - Havermans 47-50 (29).

Etten-Leur - Utrecht 6-2. Van Kuijk - Kurt Ceulemans 50-43 (29), Arnouts - Boulanger 50-41 (30), Valentijn - Van der Smissen 50-25 (23).

Rotterdam - Krimpen aan de IJssel 4-4. Stroobants - Bitalis 46-50 (27), De Kleine - Van Cromvoirt 50-42 (31), Verkijk - Gijsels 15-50 (32), Schumann - De Wilde 50-41 (31).

Amsterdam - T/Zundert 2-6. De Vries - Merckx 32-50 (41), Nieuwenburg - Van de Ven 41-50 (47), Vet - De Bruijn 50-47 (45), Groen - Wijnen 29-50 (68).

Stand: Hoensbroek 15-24 (91-29), Hengelo 15-22 (83-37), Zundert 15-22 (77-43), Etten-Leur 15-21 (72-48), Heeswijk-Dinther 15-19 (75-45), Rotterdam 15-12 (51-69), Utrecht

15-10 (43-77), T/Zundert 15-8 (34-86), Krimpen aan de IJssel 15-7 (37-83), Amsterdam 15-5 (33-87).

Programma Top-3: 26 maart: Zundert - Hoensbroek, Hengelo - Etten-Leur; 9 april: Hoensbroek - Krimpen aan de IJssel, Zundert - Hengelo; 23 april: Utrecht - Hoensbroek, Hengelo - Heeswijk-Dinther, Zundert - Amsterdam.

Meer over