Hoeder van onafhankelijke media

Investeerder V-Ventures steekt de miljoenen uit de verkoop van Veronica in kwaliteitsmedia. Na diverse tegenvallers kan de blik richting toekomst, die van persbureau ANP voorop.

Negen jaar geleden werd het roemruchte Veronica verkocht na een tumultueus, maar niet bijster geslaagd commercieel avontuur. De tv-zender en het op een na grootste tijdschrift van Nederland, Veronica Magazine (alleen De Kampioen van de ANWB is groter), gingen naar SBS. Sinds 2011 zijn de tv-gids en de zender in handen van uitgever Sanoma en mediamiljardair John de Mol. De radiotak van Veronica kwam in handen van de Telegraaf Media Groep (TMG). Onder de vlag van Sky Radio leeft Radio Veronica daar verder.

Bleven over een vereniging zonder omroep, maar met 700 duizend leden, en een heel grote zak geld.

'Hoeveel? Tientallen miljoenen, hou het daar maar op', zegt oud-Vrij Nederland-journalist Yoeri Albrecht (45), de voorzitter van de Vereniging Veronica. Om iets maatschappelijk nuttigs - en renderends - te doen met de miljoenen van de vereniging, werd de investeringsmaatschappij V-Ventures opgericht. Die steekt geld in media-activiteiten die van belang zijn voor het goed functioneren van de democratie.

Het valt niet mee dat succesvol te doen, bleek de laatste tijd. Eind 2011 kwam het einde voor de radiozender Kink FM, in 1995 opgericht door onder anderen dj Rob Stenders. V-Ventures investeerde veel geld in het alternatieve rockstation, waar jong talent terecht kon. Begin dit jaar ging ook de V-Academy ter ziele, de mediaopleiding van Veronica.

'Het geld ging er met bakken uit, dat kon echt niet meer', vertelt Albrecht in het kantoor van V-Ventures in het Amsterdamse Olympisch Stadion, met uitzicht op trainende schooljeugd op de atletiekbaan. 'V-Ventures is een investeerder. We hoeven geen rendement van 20 procent, maar onze deelnemingen moeten ook geen bodemloze put worden. V-Ventures is een maatschappelijk georiënteerd investeringsfonds, geen steunfonds. Mensen die een bijdrage willen voor hun film of blad, hoeven hier ook niet aan te kloppen', zegt Albrecht, in het dagelijks leven directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie.

V-Ventures - toen nog Veronica Holding geheten - was drie jaar geleden in de race voor de overname van NRC Media, de uitgever van NRC Handelsblad en NRC.next. Egeria, de investeringsmaatschappij van onder meer de familie Brenninkmeijer, nam NRC Media uiteindelijk over. Een klein jaar later vonden de Veronica-miljoenen alsnog een doel. In de zomer van 2010 werd persbureau ANP overgenomen van onder meer de investeringsmaatschappij NPM Capital. Daarmee zou 20 miljoen euro zijn gemoeid.

Afgeboekt

Op die investering zijn alweer diverse miljoenen afgeboekt, blijkt uit de jaarrekening van V-Ventures over 2011. Door verslechterde vooruitzichten 'als gevolg van de actuele economische situatie bij afnemers enerzijds en afgeronde contractonderhandelingen met diverse afnemers anderzijds', is het ANP flink minder waard geworden. De tarieven die het persbureau aan zijn klanten - kranten, omroepen, bedrijven - kan vragen staan onder druk. Hoe groot het afgeboekte bedrag is, wil V-Ventures niet zeggen.

De snelle afwaardering van het overgenomen ANP is niet de enige tegenvaller. In de jaarrekening zit nog een andere afboeking, van 7,7 miljoen euro op een niet nader genoemde deelneming. Dat betreft wellicht het belang in Sky Radio, waarop eigenaar TMG vorig jaar 44 miljoen euro afboekte vanwege tegenvallende resultaten. Daarnaast ging onlangs ook Den Haag Centraal failliet, een van de eerste deelnemingen van V-Ventures.

De weekkrant met Haags nieuws probeert een doorstart te maken en krijgt twee jaar de tijd om alsnog renderend te worden. 'Er ligt een plan bij de curator , laten we hopen dat het lukt', zegt Albrecht. 'Een stad als Den Haag zonder serieuze eigen krant, dat kan eigenlijk niet.'

Kink FM en de V-Academy dicht, miljoenen aan afboekingen bij het ANP en Sky Radio en Den Haag Centraal failliet: V-Ventures had geen gelukkig jaar. Dat is ook aan de cijfers te zien: het bedrijf eindigde 2011 ruim 30 miljoen euro in het rood. Niettemin zijn er nog tientallen miljoenen euro's vermogen over. V-Ventures wil niet zeggen hoeveel precies.

'Het bloeden is gestopt en nu kunnen we vooruitkijken', zegt Albrecht. 'We hebben een strategische heroriëntatie gehad: waartoe zijn wij op aarde? Veronica bracht ooit nieuwe dynamiek door vanaf zee de staatsmonopolies aan te vallen. Dat is succesvol geweest. Zo succesvol dat je nu overal jonge, snelle en wilde mini-Veronica's ziet. Daarom gaan we met V-Ventures de andere kant op. We willen de serieuze media helpen, door te investeren in onafhankelijke en kwalitatief hoogstaande nieuws- en informatievoorzieningen, zoals het ANP.'

Het nationale persbureau is sinds de koerswijziging van de deze zomer de hoofdactiviteit van V-Ventures. Ondanks de afwaardering in de boeken is het ANP een gezond bedrijf met een goed bedrijfsresultaat, stelt Albrecht. De nieuwe president-commissaris, oud-ABN Amro-baas Rijkman Groenink, moet dat zo zien te houden. In Novum heeft het ANP een serieuze concurrent, de klanten willen lagere tarieven en het gratis gekopieerde ANP-nieuws op internet blijft een plaag voor het bedrijf.

Albrecht, die de oud-topbankier kent uit de raad van toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam: 'Groenink is maatschappelijk betrokken, hij heeft de tijd en verstand van zaken. Hij leidde vroeger bij ABN Amro de afdeling bijzondere kredieten. Dat zijn de moeilijke gevallen, dus dat komt van pas.

'Zo'n onafhankelijk en betrouwbaar persbureau heb je niet vanzelf. Dat wordt weleens vergeten, ook door deze regering. Een betrouwbare en onafhankelijke nieuwsvoorziening is van levensgroot belang. Maar de NOS mag met overheidsgeld zijn gang gaan, ook op het internet, waardoor marktpartijen als wij op achterstand staan. En die enorme budgetten van de publieke omroep gaan vooral naar amusement, in plaats van naar onderzoeksjournalistiek.'

Druk

Kwaliteitsmedia staan onder druk en dat blijft nog even zo, vreest Albrecht. Het is reden de tientallen miljoenen uit de verkoop van de roemruchte piratenzender Veronica via V-Ventures in onafhankelijke en betrouwbare media te blijven steken. Daarom meldde het investeringsfonds zich deze zomer bij het ministerie van OCW - waaronder de media vallen - voor de overname van de Wereldomroep. Die omroep, gekortwiekt door zware bezuinigingen, wordt overgeheveld naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Albrecht: 'We hebben de mond vol over het persbeleid in Iran, maar zelf zetten we zo'n journalistieke organisatie bij een ministerie. Geef het dan aan ons, hebben we gezegd.'

Volgens het ministerie staat het V-Ventures vrij met de Wereldomroep te bekijken of activiteiten kunnen worden overgenomen.

Bedrijf V-Ventures

Waar Amsterdam

Sinds 2010

Aantal werknemers 4

Jaaromzet nvt

undefined

Meer over