Hoe ziet Trumps inwerkperiode eruit?

Tien weken heeft de aanstaande president Trump om van een outsider een insider te worden. De transitie, die donderdag begon met een bezoek aan Barack Obama, zal mede bepalen hoe zijn presidentschap eruit komt te zien.

Michael Persson
Van de Trump Tower naar het Witte Huis Beeld AP
Van de Trump Tower naar het Witte HuisBeeld AP

In deze inwerkperiode wordt informatie van de oude naar de nieuwe regering wordt overgedragen, maar het is ook de tijd waarin Trump en zijn staf een aanloop zullen nemen naar de eerste Honderd Dagen, de wittebroodsweken waarin de nieuwe president en zijn kiezers elkaar pas echt leren kennen.

Eerste prioriteit is de vorming van het team dat hij daarvoor nodig heeft. Trump is niet de enige die straks een nieuwe baan in Washington heeft: hij heeft vierduizend vacatures rond het Witte Huis te vullen, zo staat op een website die de aanstaande president van Amerika gisteren heeft gelanceerd. De banen variëren van kok in het Witte Huis tot de ministersposten in het nieuwe kabinet.

Die zoektocht verloopt anders dan anders. 'Drain the swamp', was een van de kreten waarmee Trump zijn status als outsider benadrukte: het was tijd voor een grote schoonmaak in Washington. Ook door zijn gebrek aan politieke ervaring en door zijn New Yorkse achtergrond is het Trump-netwerk in Washington beperkt. De verwachting is dat Trump veel medewerkers uit het zakenleven zal halen. Ook zal hij loyalisten uit zijn campagne belonen: hoe vroeger iemand partij heeft gekozen, hoe groter de beloning zal zijn.

Op de shortlist staan Rudy Giuliani, de oud-burgemeester van New York die het law-and-order gezicht van de Trump-campagne werd (minister van Justitie?); Newt Gingrich, de aanstichter van de Republikeinse Revolutie van de jaren negentig (minister van Buitenlandse Zaken?); Jeff Sessions, de senator uit Alabama die als een van de eerste Republikeinen achter Trump ging staan en bleef staan (minister van Defensie?).

Welke positie de gouverneur van New Jersey Chris Christie krijgt, is nog de grote vraag. Beeld afp
Welke positie de gouverneur van New Jersey Chris Christie krijgt, is nog de grote vraag.Beeld afp

Daarnaast worden mannen uit de olie-industrie genoemd voor het ministerie van Energie, en een oud-bankier van Goldman Sachs, die Trumps financiële man was tijdens de campagne, als minister van Financiën.

Grote vraag is nog welke rol zal zijn weggelegd voor Chris Christie, die de transitie leidt. Christie schaarde zich als ex-presidentskandidaat achter zijn voormalige concurrent, maar werd niet beloond met het vice-presidentschap. De gouverneur van New Jersey lijkt te zeer besmet door het schandaal rond de Washington Bridge, waar twee medewerkers een verkeersopstopping organiseerden om een politieke tegenstander van Christie te straffen.

Als chefstaf van Trump zelf wordt zijn schoonzoon Jared Kushner vaak genoemd, de man van Ivanka. Kushner, ook een man van Wall Street, was degene die Trump de laatste weken van zijn campagne min of meer op de rails hield, en hem van nieuwe wilde uitspraken wist te weerhouden.

De oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani wordt wellicht de minister van Justitie. Beeld epa
De oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani wordt wellicht de minister van Justitie.Beeld epa

De transitie is deels organisatorisch. Trump wordt de komende weken geïnformeerd over het normale dagprogramma op het Witte Huis en over het protocol. Inhoudelijk wordt hij de komende weken intensief bijgepraat over de toestand in de wereld: hij woont dezelfde veiligheidsvergaderingen bij als Obama, en krijgt daar dezelfde (soms topgeheime) informatie te horen. Trump en zijn team krijgen daarnaast twee oefeningen met verschillende overheidsdiensten (politie, rampbestrijding, nationale garde) om zich voor te bereiden op grote incidenten of catastrofes.

Ook Melania Trump kreeg donderdag een eerste kijkje in het Witte Huis. Ze had een ontmoeting met Michelle Obama, en kreeg daarbij de eerste huiselijke instructies te horen. Later deze periode staat nog een formele rondleiding op het programma, waarna Melania Trump zich met adviseurs op de herinrichting kan storten. Niet alles is toegestaan: historische ruimten zoals de Lincoln bedroom moeten in hun waarde worden gelaten.

De schoonzoon van Donald Trump, Jared Kushner, wordt gezien als de voornaamste kandidaat om stafchef te worden. Beeld afp
De schoonzoon van Donald Trump, Jared Kushner, wordt gezien als de voornaamste kandidaat om stafchef te worden.Beeld afp

De ontmoeting tussen de First Lady en haar opvolgster was privé, maar waarschijnlijk zal het (om gevoelige onderwerpen, zoals de door Melania geplagieerde toespraak van Michelle, te vermijden) onder meer over de kinderen zijn gegaan. Met de tienjarige Barron Trump komt er voor het eerst sinds John F. Kennedy junior weer een zoon in het Witte Huis. Melania heeft tijdens eerdere interviews gezegd dat zij zich als First Lady in de eerste plaats wil richten op zijn opvoeding. Ook heeft ze gesuggereerd dat ze cyberpesten wil gaan bestrijden, een ambitie die haar op veel kritiek kwam te staan wegens de twittertoon van haar man.

Meer over