Hoe vertel ik haar dat ze geen succesvolle fotograaf gaat worden?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld
Beeld

Mijn vriendin is anderhalf jaar geleden werkloos geworden. Ze heeft haar ontslagvergoeding besteed aan fotoapparatuur en een opleiding aan de fotoacademie. Zij is ervan overtuigd dat ze creatief is en een gevierd fotograaf zal worden. Zelf geloof ik dat niet. Vakmensen zeggen tegen mij dat ze geen talent heeft en het als fotograaf niet zal redden. Over een half jaar komt ze terecht in de bijstand en als veertiger zal ze niet snel aan nieuw werk komen. Hoe breng ik haar op andere gedachten?

Naam bij de redactie bekend

Recht om te falen

Zelf heb ik jaren geleden zonder succes geprobeerd iets voor mezelf te beginnen. Jammer, maar door die ervaring kon ik deze optie wel wegstrepen en had ik er vrede mee. Ieder mens heeft het recht om te slagen én om te falen. Gun haar de mogelijkheid om dit zelf te ontdekken. Steun haar in haar droom, hoe onrealistisch deze jou nu ook lijkt. Sta ervoor open, laat je verrassen en wie weet. En als het toch niet lukt, wees er dan om haar te troosten. Ze is jong zat, die bijstand overleeft ze wel. Een andere baan kan altijd nog.

Bas van Tiggelen (38), Groningen

Profeet

Laat een professionele fotograaf haar overtuigen. Vertel het haar niet. Een profeet verricht geen wonderen in z'n eigen stad. Stuur haar liever vol enthousiasme door naar een vakfotograaf, die zal haar wel uit haar droom helpen.

Fred Kleinveld (55), Batenburg

Tijd

Bespaar u de moeite dat haar te vertellen. U, zelf geen fotograaf maar haar vriend, zal ze toch niet geloven: ze is immers overtuigd van haar talenten op het gebied van de fotografie. Ik denk dat er maar één ding op zit: laat de tijd zijn werk doen. Dan zal blijken wie er gelijk heeft.

Hester Scheltens-van Schie (54), Oegstgeest

Andersom

Waarom zou je haar vertellen dat het niet gaat lukken? Je weet het immers niet. Laat haar lekker haar eigen dromen najagen en zien of het werkt of niet. Wat maakt het uit als het niet lukt? Haar geld heeft ze nu toch al gespendeerd. Steun haar juist in haar ondernemendheid om haar dromen na te jagen. Dat zou jij andersom ook willen.

Willemijn Pels Rijcken (25), Amsterdam

Trouwfotograaf

Laat uw vriendin haar droom naleven. Ze heeft de opleiding en de spullen, zonde om dat weg te gooien. Misschien wordt ze geen gevierd fotograaf, maar ze kan altijd aan de slag als bijvoorbeeld trouwfotograaf of freelancer. Goed kunnen fotograferen is maar een deel van het beroep; passie, communicatie en marketing zijn ook belangrijk. Als het echt niks wordt dan lukt het altijd wel ander werk te vinden.

Jorieke Kroeze (32), Maarn

Doorgaan

Wat geweldig dat je vriendin dit doet. Wie weet hoe ze zich ontwikkelt tijdens haar opleiding. Misschien belandt ze als veertiger in de bijstand, maar als tachtiger kan ze in ieder geval zeggen dat ze het geprobeerd heeft. Het belangrijkste is dat zij er zelf alle vertrouwen in heeft. Ook al zie jij het anders, je zou haar moeten steunen.

Shanty Sterke (52), Rotterdam

Over twee weken: buren aanspreken op seks voor het raam?

Mijn overburen hebben geen gordijnen in hun slaapkamer en hun bed staat pal aan het raam. Ik moet moeite doen om ze vanuit mijn woonkamer níét te zien. In het weekend hebben ze uitgebreide vrijpartijen die ik nauwgezet kan volgen, waardoor ik me een voyeur in eigen huis voel. Ik overweeg een rolgordijntje op te hangen; het is hun huis, daarin mogen ze seks hebben voor het raam als ze dat willen - ze hebben het duidelijk leuk. Tegelijkertijd ontneemt het mij echter plezier als mijn visite en ik met de gordijnen dicht koffie moeten drinken omdat we anders getrakteerd worden op ongevraagde amateurporno. Moet ik de buren hierop aanspreken? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 24 juli 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl.

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over