op de kaart

Hoe verloopt de strijd in Oekraïne? Een actueel overzicht met kaarten en grafieken

Oekraïne heeft zwaar te lijden onder de Russische inval. Elke dag wordt Oekraïne bestookt met raketten en vinden er in veel delen van het land gevechten plaats. Hieronder vindt u kaarten en grafieken over de situatie in het oorlogsgebied, het aantal officieel geregistreerde burgerdoden en de vluchtelingenstroom.

Semina AjrovicXander van UffelenSjors Hofstede en Serena Frijters
Soldaten lopen tussen vernietigde Russische tanks in Boetsja. Beeld AP
Soldaten lopen tussen vernietigde Russische tanks in Boetsja.Beeld AP

Onderstaande kaart laat de opmars van de Russen zien. De non-profitorganisatie The Institute of War publiceert dagelijks een overzicht van de aanwezigheid van de Russische strijdkrachten in Oekraïne.

null Beeld

Deze kaart is voor het laatst bijgewerkt op 24 juni.

Hoeveel oorlogsgeweld wordt er geregistreerd?

Data-organisatie ACLED (Armed Conflict and Location Event Data) publiceert eens per week op woensdag cijfers over beschietingen, gevechten en geweld. Op de kaart is te zien waar er sprake is van oorlogsgeweld.

De strijd concentreert zich momenteel rond de Donbas. In bijgaande grafiek is de intensiteit van de oorlog in deze regio te zien.

Hoeveel burgerslachtoffers zijn er gevallen?

Informatie over het aantal dodelijke slachtoffers is lastig vast te stellen, aangezien sterfgevallen in oorlogsgebied lastig te verifiëren zijn. De VN rapporteert alleen het aantal burgerslachtoffers dat officieel is vastgesteld. Deze cijfers zijn daardoor een onderschatting van het daadwerkelijk aantal, maar geven wel een indicatie of er sprake is van toename of afname van het aantal oorlogsslachtoffers.

Hoeveel personen zijn het oorlogsgeweld in Oekraïne ontvlucht?

In onderstaande kaart zijn de vluchtelingenstromen uit Oekraïne te zien, zoals gerapporteerd door VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het grootste deel van de vluchtelingen passeerde de Pools-Oekraïense grens. Het is niet bekend hoeveel personen zijn doorgereisd naar andere landen.

De vluchtelingenstroom is de laatste dagen vertraagd. Volgens hulporganisaties wachten veel Oekraïners momenteel de laatste ontwikkelingen af.

De onderstaande grafiek laat zien hoeveel extra opvangplekken de gemeenten hebben gevonden voor Oekraïense vluchtelingen, en hoeveel daarvan bezet zijn.

Verantwoording

De VN kan sinds de Russische inval niet meer zelf de burgerslachtoffers verifiëren, wat de organisatie sinds 2014 wel deed. De VN baseert zijn informatie momenteel op lokale contactpersonen. De officiële aantallen zijn door de gevolgde procedure een grote onderschatting, stelt de VN.

De data-organisatie voor gewapend geweld ACLED (Armed Conflict and Location Event Data) rapporteert één keer per week cijfers over onder andere gevechtslocaties en type aanvallen. ACLED maakt gebruik van lokale nieuwsbronnen, ooggetuigen, controleert foto’s en wint informatie in van lokale partijen. Als ACLED slechts één bron heeft die niet valt te controleren, worden de gegevens niet geregistreerd. Het is daarom aannemelijk dat de aantallen in werkelijkheid hoger zijn. Iedere woensdagochtend worden de gegevens bijgewerkt tot en met de voorgaande vrijdag.

Meer over