Hoe 'Tsjuiphof' Sierd de weg wees

In De Vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken staat een prachtige anekdote over de hoofdpersoon, de bekende sportcommentator Sierd de Vos. Als kleine jongen zou Sierd op een zaterdag in juli een visioen hebben gehad waarin niemand minder dan Herman Kuiphof ten tonele verscheen.

Terwijl trompetten schalden en 'een regenboog de hemel in tweeën spleet' gaf de legendarische verslaggever van de NTS en de NOS, Herman Tsjuiphof dus, Sierd het advies 'naar Hilversum te trekken' om daar te werken aan een loopbaan als commentator en als maker van lollige (voetbal)filmpjes. 'Dus dat heb ik toen maar gedaan', zegt De Vos in het boek van Jelle Heukels, met een van hem onbekende nuchterheid.

De biografie is toe aan de vierde druk, een ongekend én verbazingwekkend succes. De Vos is na zijn vertrek bij de NOS immers enigszins uit beeld geraakt. 'Nog steeds betreuren voetballiefhebbers overal ter wereld het dat Sierd als verslaggever van Sport 1 achter de decoder zit', stelt Heukels vast. Verbazingwekkend is die populariteit niet. Niemand kan zo beeldend vertellen over voetbalvrouwen, bordelen in Valencia of restaurants in Oviedo als De Vos.

Wie niet (meer) bekend is met het werk van De Vos, kan natuurlijk altijd een kijkje nemen op YouTube of Dumpert.nl, of op internet op zoek gaan naar legendarische uitspraken. Wie hem echter helemaal wil doorgronden, wil proeven zelfs, kan niet zonder dit elegante standaardwerk. Vier sterren!

undefined

Meer over