Weblog

Hoe singlevriendelijk is de Vakantiebeurs?

Hoe singlevriendelijk is de Vakantiebeurs? De Single Issue Partij trok erop uit met flyers en t-shirts. Doel: reisorganisaties ervan overtuigen dat ook singles goede deals verdienen.

'Willen ze singles, alleenstaanden of alleengaanden worden genoemd?' Beeld An-Sofie Kesteleyn
'Willen ze singles, alleenstaanden of alleengaanden worden genoemd?'Beeld An-Sofie Kesteleyn

Daar lopen we dan, temidden van plastic cactussen, een zandbak met warme windmachines die ons in woestijnsferen moet brengen, de doordringende lucht van Amerikaanse barbecue en, een hal verder, de even onontkoombare Duitse schlagers. Petra Vrieler uit Zwolle, Louise de Jong uit Delft en uw lijsttrekker vormen het promoteam van de Single Issue Partij. Voorzien van flyers en t-shirts met de hashtag #wegmetde1persoonstoeslag, proberen we de wensen van solo reizigers onder de aandacht te brengen. Want waarom reikt de Vakantiebeurs wel een prijs uit aan de kindvriendelijkste reisorganisatie, maar spreken zij singles als doelgroep in het geheel niet aan?

Als resultaat bevinden zich onder de bezoekers weinig soloreizigers. Paarsgewijs, soms met kinderen aan de hand, sjokken bezoekers van stand tot stand. Op de vraag 'Reist u wel eens alleen?', reageren ze verbaasd, soms zelfs schrikachtig. 'Gelukkig niet', zegt er een. Een ander moet diep graven in haar geheugen.

Single Issue Partij

Nederland telt steeds meer alleenwonenden. Als lijsttrekker van de Single Issue Partij blogt journalist, radiomaker en ervaringsdeskundige Maartje Duin over hun leven. Volg de partij op Facebook of Twitter.

Omgekeerd lijken hoteleigenaren en reisleiders niet te staan springen om onze klandizie. We bezoeken de stand van Djoser, behangen met bonte lappen; alsof je onder de rokken van een zigeuner waarzegster kruipt. Hun denktrant als het op singles aankomt, is minder avontuurlijk. Deel gewoon een kamer met een reisgenoot, is het advies. Of betaal - op een 30 daagse reis naar India - €395 extra. Is het niet fair om die toeslag hoofdelijk om te slaan over de hele groep?, vragen wij.

Tenslotte heeft de single niet om een tweepersoonskamer gevraagd: de gewenste eenpersoonskamer is gewoon niet voorradig. 'Als we dat voor vijf singles doen, moeten we € 2.000 over een groep van twintig verdelen. € 100 per persoon is veel geld. We proberen deze reizen zo scherp mogelijk in de markt te zetten.' Daarbij wegen de belangen van soloreizigers kennelijk minder zwaar.

null Beeld An-Sofie Kesteleyn
Beeld An-Sofie Kesteleyn

Reisorganisaties Fox en Kras denken wél na over de doelgroep en trainen hun personeel zelfs om in te spelen op hun wensen. Singles houden van cultuur maar niet teveel: ze willen ook met elkaar op een terras zitten. Waar stelletjes 's avonds naar hun kamer gaan, moet je singles entertainment bieden. Contact is het sleutelwoord - ook voor en na de reis. 'Onze Facebookpagina voor singles wordt drukbezocht', zegt Kras-directeur Arjan Kers. 'Als ze daar met elkaar in contact blijven, heb je ze als vaste klant binnen.' Volgens Kers is het slechts een kwestie van tijd voordat er 'singles only' hotels worden gebouwd. 'De adults only-reis, voor mensen die geen kindergeschreeuw willen, is nu al echt een concept.'

Lees hier de vorige afleving uit het weblog van Maartje Duin. Over het leed dat éénpersoonstoeslag heet.

Wat steken we verder op van ons bezoek?

1. Als single ben je goedkoper uit op een singlesreis dan op een 'gewone' groepsreis. Maar blijf kritisch. Ook voor de singlesreizen van Fox en Kras betaal je 7 procent tot ruim 10 procent meer per persoon dan voor de gewone variant, becijferde de Consumentenbond. De reisorganisaties zeggen 'de beste vakantiedeals voor iedereen' aan te bieden maar maakt die belofte niet waar. 'Lekker ontspannen in je eentje' is een flink stuk duurder dan 'romantisch met z'n tweeën'.

2. Hotelliefhebbers, ga in het laagseizoen op vakantie. Hotels die onderbezet zijn, vinden het niet erg om hun tweepersoonskamers tegen gereduceerd tarief aan singles aan te bieden.

3. Wil je toch in het hoogseizoen, ga dan naar populaire congreslocaties als Brussel, Wenen en Straatsburg. In de zomer staan daar veel hotelkamers leeg - dat scheelt in de eenpersoonstarieven.

4. In een bezemkast of naast de wc's geparkeerd? Ruil van kamer met de reisleider. Hem zetten hoteliers in de beste eenpersoonskamer: ze zien hem graag nog eens terug.

Maar misschien wel de belangrijkste tip formuleert het SIP-promoteam aan het eind van de middag bij een biertje in het hamburgerpaviljoen: je hóeft niet met een georganiseerde reis mee. 'Hoe langer ik hier rondloop, des te meer zin ik krijg om het allemaal zelf te regelen', verzucht Louise. Ze reisde in haar eentje de hele wereld over. Naar Marokko, Tunesië, Honolulu, Nieuw-Zeeland, ja waarheen eigenlijk niet. 'Mijn eerste reis alleen was naar Zuid-Afrika. Niemand van mijn vrienden wilde mee, en ik dacht: ik boek gewoon een vlucht en twee overnachtingen. Voor de veiligheid maakte ik gebruik van een netwerk van vrouwelijke taxichauffeurs. Met een van de mensen die ik daar ontmoette, heb ik nog steeds contact. Na die reis dacht ik: ik kan dit, alleen naar het andere eind van de wereld.'

De menigte gaat hossen op tafels op de schlagermuziek van een accordeonist, en het SIP-promotieteam maakt zich uit de voeten. Hoort de eigenzinnige solo toerist wel op deze massale bedoening thuis? Wel als het aan Vakantiebeursmarktmanager Editha Hoogenberg ligt. 'We hebben het er uitgebreid over gehad dit jaar, maar we kwamen er niet uit hoe we het aanbod voor singles zichtbaarder konden maken.' Over de aanspreekvorm werden ze het al niet eens. 'Willen ze singles, alleenstaanden of alleengaanden worden genoemd? Wij horen vaak dat het bij sommige mensen gevoelig ligt.' Het laatste woord is nog niet gevallen over de kwestie Vakantiebeurs. We spreken af dat we contact houden voor een singlevriendelijke editie in 2016.

null Beeld An-Sofie Kesteleyn
Beeld An-Sofie Kesteleyn
Meer over