nieuws

Hoe reageert Europa op de AstraZeneca-zorgen?

Negen Europese landen hebben besloten voorlopig te stoppen met gebruik van het AstraZenecavaccin. Elders op het continent wordt doorgeprikt, of enkel dosissen van een specifieke levering, de partij ABV5300, opgeschort. Een overzicht.

Nick de Jager
Duitse zorgmedewerkers in Berlijn bereiden de prikken met het AstraZenecavaccin voor.  Beeld REUTERS
Duitse zorgmedewerkers in Berlijn bereiden de prikken met het AstraZenecavaccin voor.Beeld REUTERS

Hoewel een link met het vaccin niet is aangetoond en volgens experts ‘onwaarschijnlijk’ is, doemen overal op het continent incidenten op na een injectie met AstraZeneca. Sinds donderdag heeft het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb tien meldingen ontvangen waarbij mogelijk trombose- of embolievorming een rol gespeeld heeft.

In andere landen zijn mensen kort na een prik overleden. Vorige week was dat voor Denemarken, IJsland, Noorwegen en Bulgarije aanleiding om dosissen van de Brits-Zweedse farmaceut voorlopig in de koelkast te laten. Dit weekend sloten Ierland en Nederland aan, net als de Spaanse streek Castilla y León. Duitsland, Italië en Frankrijk maakten maandag bekend tot nader onderzoek te stoppen met AstraZeneca-prikken. Eerder wilden Duitsland en Frankrijk juist doorgaan.

Vooral één specifieke partij van een miljoen dosissen, vaccinbatch ABV5300, baart zorgen op het continent. In Oostenrijk overleed een 49-jarige zorgmedewerker enkele dagen na een prik als gevolg van ernstige bloedstollingen. Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) was er geen verband, maar nationale autoriteiten besloten dosissen van de partij uit voorzorg op te schorten. Luxemburg en de Baltische staten volgden het voorbeeld.

Ook Roemenië laat het restant van hun dosissen links liggen. Het Oost-Europese land heeft de uitdaging om een sceptische bevolking te overtuigen van vaccininname. De regering wil daarom kans op verdachte incidenten zoveel mogelijk mijden. Van de specifieke partij waren in Roemenië echter al 77 duizend dosissen gebruikt, waar bijvoorbeeld Luxemburg nog niet begonnen was ermee te injecteren.

De partij is aan zeventien Europese landen geleverd, waaronder Nederland. Het is onduidelijk voor welk deel Nederland de betreffende potjes heeft opgeprikt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) weet op dit moment niet of de meldingen bij Lareb ‘batchgerelateerd’ zijn. Dat wordt nu verder uitgezocht.

Ook landen als Zweden en Griekenland hebben dosissen van ABV5300 ontvangen. Zij kiezen ervoor door te gaan met injecteren. Zweden vindt ‘de voordelen groter dan de risico’s’. De EMA deelt die overtuiging.

Meer over