Hoe overtuig ik mijn vriendin van onze lange-afstandsrelatie?

Vier maanden geleden kwam ik terug van mijn half jaar durende stage in Los Angeles. Ik had een geweldige tijd met mijn vriendin die ik daar heb ontmoet. Ze heeft een vliegticket voor deze zomer naar Amsterdam geboekt, maar ze wil niet meer komen omdat ze opziet tegen het onvermijdelijke afscheid en bovendien kunnen we elkaar maar een of twee keer per jaar zien. We kunnen voorlopig niet verhuizen omdat we beiden onze opleiding willen afronden. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

null Beeld .
Beeld .

Droombeeld

Denk na over jullie toekomst samen. Je vriendin zegt dat de pijn van het afscheid voor haar zwaarder weegt dan het geluk van jullie samenzijn. Er is moed voor nodig het aan te durven. Uiteindelijk is liefde iets wél willen in plaats van iets niet willen. Overtuig haar van je gevoelens en maak een droombeeld van jullie toekomst.

Helma Roes (55), Sittard

meer vissen

Ik zeg zonder aarzelen: kappen. Beschouw het als een vakantieliefde. Het lijkt mij voortdrijven op een roze droomwolk als je hiermee doorgaat. Studeer verder en geniet. Er zijn meer vissen in de vijver van het leven.

Marijke Stijnen (66), Maastricht

niet overtuigen

Waar, wanneer en hoe lang zien we elkaar weer? Zijn we er ooit klaar voor om voor de liefde in een ander land te gaan wonen? Een langeafstandsrelatie kenmerkt zich door dit soort vragen waarop het antwoord zich pas op het laatste moment aandient. De enige zekerheid die je hebt, is dat je steeds weer afscheid moet nemen. Je vriendin is in dit vroege stadium van jullie relatie al zo realistisch dat ze zich wel moet vastklampen aan die ene zekerheid. Probeer haar niet te overtuigen, ze zal nooit een dromer worden.

Tessa Wilmink (33), Utrecht

maak toekomstplannen

Zorg ervoor dat ze iets heeft om naar uit te kijken. Maak je opleiding af in Amerika of spreek af wat je na je studie samen zult gaan doen. Anders zal je vriendin na verloop van tijd alleen verder willen gaan vanwege gebrek aan toekomstperspectief.

Mark Borger (48), Rotterdam

Liefde overwint alles

Ik zit in net zo'n situatie: elkaar eens per half jaar zien en niet kunnen verhuizen. Dit duurt al 2,5 jaar. Er zijn momenten waarop je liever iemand dichterbij wilt, het afscheid is telkens pijnlijk, maar het is de sterkste relatie die ik ooit heb gehad. Elke ontmoeting voelt qua verliefdheid alsof het de eerste date is, heel bijzonder. Als jullie ondanks de afstand het verliefde gevoel kunnen vasthouden, is de relatie het zeker waard. Mijn gouden tip: praat over je gevoelens, over de toekomst, over alles. Een cliché, maar echte liefde overwint alles.

Jasper Starrenburg (23), Diepenveen

skypen

Ik ontmoette een geweldig meisje en ze woonde in Canada. Ik heb haar opgezocht en met haar de tijd van mijn leven gehad. Het is klote als je afscheid moet nemen. Maar het wordt beter. Plan ook Skypedates in. Het is het wachten waard.

Imre Barning (22), Leiden

Over twee weken (in V Zomer Magazine):

HOE VERTEL IK HAAR DAT ZE GEEN SUCCESVOLLE FOTOGRAAF GAAT WORDEN?

Mijn vriendin is anderhalf jaar geleden werkloos geworden. Ze heeft haar ontslagvergoeding besteed aan fotoapparatuur en een opleiding aan de fotoacademie. Zij is ervan overtuigd dat ze creatief is en een gevierd fotograaf zal worden. Zelf geloof ik dat niet. Vakmensen zeggen tegen mij dat ze geen talent heeft en het als fotograaf niet zal redden. Over een half jaar komt ze terecht in de bijstand en als veertiger zal ze niet snel aan nieuw werk komen. Hoe breng ik haar op andere gedachten? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 10 juli 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over